Bozkurt'ta "Kayın Ağacı Kütüğünden Kültür Mantarı Yetiştirme Projesi" - Son Dakika
Yerel

Bozkurt'ta "Kayın Ağacı Kütüğünden Kültür Mantarı Yetiştirme Projesi"

Bozkurt'ta "Kayın Ağacı Kütüğünden Kültür Mantarı Yetiştirme Projesi" tanıtıldı.

12.04.2012 11:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bozkurt'ta "Kayın Ağacı Kütüğünden Kültür Mantarı Yetiştirme Projesi" tanıtıldı.

Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi, Bozkurt Kaymakamlığı ve İŞKUR Kastamonu Müdürülüğü tarafından gerçekleştirilecek projenin tanıtım töreninde konuşan Kastamonu Vali Yardımcısı Atilla Kantay, proje fikrinin iki ay önce yapılan İl İstihdam Kurulu toplantısında ortaya çıktığını söyledi.

Kantay, "Bizi en çok bu işe yönlendiren sebeplerden biri, bu işi herkesin kolaylıkla yapabilmesi. Yaş sınırı yok. Engelli vatandaşlar da yapabiliyor. Tohumu 5 liradan alınan mantarın kilosu ise 40 liradan alıcı buluyor" diye konuştu.

Bozkurt Kaymakamı Hayrettin Çiçek de proje kapsamında iki hafta sürecek bir kurs düzenleneceğini belirterek, kursa 25 kursiyerin alınacağını, ancak isteyen vatandaşların da kursa gönüllü olarak katılabileceği söyledi.

Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Sabri Ünal ise 2005 yılından beri bu mantarın üretimi ile uğraştıklarını ifade ederek, Kastamonu Valiliğinin öncülüğünde projeyi gerçekleştirme imkanı bulduklarını kaydetti.

Doğada yetişen mantarların zehirli olma ihtimalinin olduğunu, ancak kayın ağacı kütüğünde yetiştirilen mantarlarda böyle bir riskin olmadığını vurgulayan Ünal, "Kayın mantarının üretimi basit, işçiliği ucuz, verimi bol. Özellikle Avrupa ülkelerinde ve büyük şehirlerde sosyetede mantar lüks yemek olarak geçiyor. Bozkurt'tan başlayarak Kastamonu'nun diğer ilçelerine de bu mantarı yaymak istiyoruz" diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Kerim Güney de kayın kütüğünde mantarın nasıl yetiştirileceğini uygulamalı olarak anlattı.

- KASTAMONU

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bozkurt'ta 'Kayın Ağacı Kütüğünden Kültür Mantarı Yetiştirme Projesi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement