Cezaevinde Meslek Öğreniyorlar - Son Dakika
Yerel

Cezaevinde Meslek Öğreniyorlar

Dalaman Tarım Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda kalan hükümlüler, iş yurtlarında çalışarak hem para kazanıyor hem de meslek sahibi oluyor 188 hükümlünün tarım, hayvancılık, marangozluk, el sanatları, lokantacılık gibi 11 farklı alanda çalıştığı cezaevindeki iş yurtlarından geçen yıl 1 milyon 384 bin lira kar elde edildi.

03.06.2014 11:11

ALİ RIZA AKKIR - Dalaman Tarım Açık Ceza İnfaz Kurumu'ndaki hükümlüler, aynı zamanda iş yurtlarında çalışarak hem para kazanıyor hem de meslek öğreniyor.

Sabah, kahvaltıdan sonra cezaevinde yapılan sayımın ardından görevli memurla çalıştıkları bölüme giden hükümlülere, günde 7,5 saat çalışma karşılığında 7 lira yevmiye veriliyor. Ayrıca, çalışan hükümlülerin sigortası da yapılıyor.

Tarım, hayvancılık, marangozluk, el sanatları, lokanta işletmeciliği gibi 11 farklı alanda çalışan hükümlülerin yaptığı ürünler, ihaleyle kamu kurumlarına, diğer illerdeki cezaevlerine veya vatandaşlara satılıyor.

Elde edilen gelir de ülke genelindeki adliye sarayları ve ceza infaz kurumlarının yapım ve onarım işlerinde kullanılıyor.

Hükümlüleri topluma kazandırmak ve meslek öğretmek amaçlanıyor

Dalaman Tarım Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Mustafa Kemal Cengiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cezaevinde bulunan 438 hükümlüden 188'inin 11 farklı alanda çalıştığını söyledi.

Yaptıkları faaliyetle hükümlüleri topluma kazandırmayı ve meslek öğretmeyi amaçladıklarını dile getiren Cengiz, 2013'te faaliyetleri sonucu 1 milyon 384 bin lira kar elde ettiklerini anlattı.

Kurumlarında hükümlülerin yoğun olarak tarım işlerinde çalıştığını dile getiren Cengiz, büyükbaş hayvan ünitesinin en fazla üretim gerçekleştirilen bölümler arasında bulunduğunu kaydetti.

Cezaevinde tavuk da yetiştirildiğine işaret eden Cengiz, şöyle konuştu:

"Satışını da cezaevimizin önünde, ana caddede bulunan lokantamızda yapıyoruz. Lokantada yemeklerin yanı sıra isteyene et ürünleri de satıyoruz. Lokantamızda 13 hükümlümüz çalışıyor. Bir diğer alanımız ise küçükbaş hayvan yetiştiriciliği. Bin 120 civarında Merinos cinsi koyunumuz var. 2 bin 200 dönüm arazide tarımla uğraşıyoruz. 925 dönüm narenciye bahçesi, kalan bölüm tarla ve sera olarak kullanılıyor. Bu yıl 790 dönümde buğday ürettik."

Cezası bitince iş yeri açmayı planlıyor

Lokantada çalışan hükümlülerden Savaş Değirmenci ise daha önce bu işle uğraşmadığını söyledi.

Görevlilerden tavuk pişirmesini ve ızgara yapmasını öğrendiğini anlatan Değirmenci, "Tahliyeme az kaldı. Tavuk ustalığını öğrendik. Cezam bitince bütçemin yettiği kadarıyla böyle bir işletme açmak istiyorum" dedi.

Restoran sorumlusu memur Gazi Özçepik ise cezaevi lokantasının 1984 yılından beri bölgeye hizmet verdiğini, satılan ürünlerin hepsinin kurumda üretildiğini belirtti.

Lokantalarında çalışan hükümlülerin hem meslek öğrendiğini hem de ıslah edildiklerini vurgulayan Özçepik, "Hükümlüler, cezalarını tamamladıklarında meslek sahibi de oluyor. Buradan çıktıktan sonra mesleğe devam eden çok kişi var" diye konuştu.

Dalaman'da yaşayan Fatma Elif Aslan ise kamu kurumu olması dolayısıyla güvendikleri için et ihtiyaçlarını cezaevi lokantasından karşıladıklarını dile getirerek, hem fiyat hem kalite olarak memnun kaldıklarını sözlerine ekledi. - Muğla

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Cezaevinde Meslek Öğreniyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement