CHP'den Teklif: Askerlerin Harçlıkları Asgari Ücret Olsun - Son Dakika
Güncel

CHP'den Teklif: Askerlerin Harçlıkları Asgari Ücret Olsun

CHP'li Ağbaba ve Özel imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan kanun teklifi Er ve Erbaş Harçlıkları Kanunu'nda değişiklik içeriyor.

23.08.2015 08:32  Güncelleme: 08:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve Grup Başkanvekili Özgür Özel, er ve erbaşlara asgari ücret verilmesini öngören bir kanun teklifi hazırladı.

TBMM Başkanlığı'na sunulan teklif, er ve erbaşlara ödenecek olan harçlıkların net asgari ücret seviyesine yükseltilmesini öngörüyor.

"HAKKANİYETTEN UZAK"

Teklifin gerekçesinde, şunlar kaydedildi:

"Belirli zaman aralıkları ile gündeme getirilen bedelli askerlik uygulaması, Anayasa ve kanunlar çerçevesinde zorunlu olan askerlik hizmetini para karşılığı yapabilme imkânı tanımaktadır. Bu noktada, gelire orantılı bir şekilde kademelendirilmeyen tutarlar sebebiyle bedelli askerlik uygulaması hakkaniyetten uzak bir sistem yaratmaktadır. Belirlenen tutarlar çoğunlukla yoksul halk kesimlerinin ödeyemeyeceği tutarlar olmakta. Askerlik çağına gelen gençler arasında açıkça haksızlık yaratan bu uygulama ile maddi imkânı olan gençlerin parasıyla tezkere alabildiği, yoksul halk çocuklarının zorla askere alındığı eşitsiz bir sistem ortaya çıkmaktadır.

"GÖSTERMELİK DÜZEYDE"

Bu uygulamaya ek olarak askerlik hizmeti süresince er ve erbaşların 12 ay süreyle çalışma hayatından alıkonulması yoksul halk kesimlerine ek maddi külfete neden olmaktadır. Askerlik hizmeti sırasında ödenen harçlık tutarları göstermelik düzeyde olduğundan harçlıklar yeniden belirlenmeli, asgari ücret düzeyinde harçlık almaları sağlanarak eşitsizlik ortadan kaldırılmalıdır."

35-40 TL ARASINDA

Son yapılan düzenlemeyle erler 35 TL, onbaşılar 40 TL ve çavuşlar 45 TL maaş alıyor. KKTC'de görev yapan er ve erbaşlar ile terörle mücadele bölgesinde görev yapan er ve erbaşlar bu miktarın iki katını alıyor.

CHP\'den Teklif: Askerlerin Harçlıkları Asgari Ücret Olsun

Son Dakika Güncel CHP'den Teklif: Askerlerin Harçlıkları Asgari Ücret Olsun - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (146)

  • chp ye kurban olun: chp herzaman halkın partisidir vatanı en çok seven hizmet eden partidir 16 38 Yanıtla
  • kürt hasan: Barış ve huzur için HDP 17 32 Yanıtla
  • jirkili Beytüşşebap: Bir. akpli olarak alkişliyorum helal olsun chp ye 13 28 Yanıtla
  • hacegan: devletin parasını nasıl dağıtırım derdi bu başka bir icraat yok 34 7 Yanıtla
  • Hasan sönmez: Kurban olun CHP'ye yobazlar 12 28 Yanıtla
  • Abbas Azeri Turk: R T Erdogan tam destek . 14 25 Yanıtla
  • Cuvaldız: Pkk Yı Meclise Sokup, 8 Haziran Gecesi Nasıl Sevinç Naraları Attığınızı Dünya Gördü, Askerle İlgili Plan Yapma, İradesi Özgür Kalsa, Pkk Dan Önce Sizi Vurur Asker.! 23 14 Yanıtla
  • Abbas Azeri Turk: A K P TAM DESTEK. 18 18 Yanıtla
  • Ddddd: Secimden once garibana 1500 tl verecektiniz hukumet kurarken sartiniz vardi ama ben askeri ucretle calisana sozum var demediniz duyduguma gore parelelcilerin yogun kadrolastigi bakanliklari istemissin hayirdir ortak mi oldunuz en son mhp de chp de uc aylik secim hukumet kurmayipta hdp ye bakanlik aldirmak icin ugrastiniz ya bu sehitlerin hic mi hatri yok 35 1 Yanıtla
  • cancana: arkadaslar ben sunu anladım chp her ay her eve 100 altın verse ,bu koyun sürüsü yınede sırf atatürk ve sol dusmanlıgından dolayı ona bıle karsı cıkar,sız nasıl ınsanlarsınız sız nesınız oğlum,sızın gıbıler yuzunden memlekette ateist sayısı her sene kat kat artıyor,adam ne guzel ıyı bır sey teklıf etmıs,baştakiler o kadar yıyecegıne calacagına,şehıt olan askerlerımız yesın,ulen bunun neyıne karsı cıkıyorsunuz troller 14 21 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement