Çin'in En Büyük Yolsuzluk Skandalı - Son Dakika
Güncel

Çin'in En Büyük Yolsuzluk Skandalı

Çin Daimi Politbüro eski üyesi Cou Yonkang'ın ailesiyle en az 15 milyar dolar değerinde mal varlığına el konulduğu iddia ediliyor Çin tarihinde Çin'in en tepe noktası sayılan politbüro daimi üyeliği konumunda bulunurken ya da emekliyken hiçbir lider yolsuzluk suçlamasıyla soruşturulmadı.

30.07.2014 14:26

Çin Daimi Politbüro eski üyesi Cou Yonkang'ın ailesiyle birlikte en az 15 milyar dolar değerinde mal varlığına el konulduğu iddia ediliyor.

Çin basınında Cou alakalı yapılan yorumlarda, Cou'un soruşturması öncesinde yapılan soruşturmalar ve gözaltılarda 20 milyar dolarlık yolsuzluğun ortaya çıkarıldığı belirtildi.

Çin tarihinin en büyük yolsuzluğu olarak ifade edilerek adı karışan Cou'un Pekin, Şangay ve diğer 5 eyaletteki evlerinde yapılan incelemelerde 51 milyar Yüen'e (8,5 milyar dolar) el konulduğu, 1,7 milyar yüen değerinde gayrimenkulu olduğu belirtilerek, 60'tan fazla aracıyla bir milyar değerinde antika eşyası olduğu ancak birçoğunun kendi adına olmadığı iddia ediliyor.

İstihbarat, içişleri ve yargıdan sorumlu olması nedeniyle "Güvenlik Çarı" olarak nitelenen ve geniş yetkilere sahip Zhou, siyasi rakiplerini dinleme, şantaj ve darbe suçlamalarıyla da itham edilmişti.

Soruşturma kapsamında geçen 4 ay boyunca Cou'un 300'den fazla yakının, siyasi dostlarının ve personellerinin de ya gözaltına alındığı ya da soruşturulduğu söyleniyor.

Çin tarihinde Çin'in en tepe noktası sayılan politbüro daimi üyeliği konumunda bulunurken ya da emekliyken hiçbir lider yolsuzluk suçlamasıyla soruşturulmadı.

Çin basınında yer alan diğer haberlerde, 2007-2012 döneminde üst düzey yetkilerde bulunmuş Politbüro Komitesi'nin 9 üyesinden biri olan Cou gibi "büyük kaplanın" düşüşünün partide kendilerini ayrıcalıklı düşünen yozlamış üyleler ve yetkililer üzerinde caydırıcı etki yapacağı belirtilerek, yolsuzlukla mücadelede kapsamında soruşturalacak Cou'un "son kaplan olmayacağı" ifadelerine yer verildi.

Diğer yandan, ÇKP Merkezi Disiplin Komisyonu'na göre, 2012'den beri devam eden soruşturma kapsamında 40 yetkilinin yolsuzluk ve disiplin ihlali kapsamın soruşturma içinde olduğu açıklandı.

Şi Cinping'in 2012'de ÇKP liderliğini devralmasından sonra yolsuzluğa karşı mücadele açarak tüm partinin tetikte olmasını ve yolsuzluğu partinin hayatta kalmasına karşı bir tehdit olarak gördüğünü belitmişti.

Ayrıca Şi, "kaplanlar" olarak tanımlanan üst düzey bürokratlardan, "sinekler " diye bilinen alt düzey bürokratlara kadar herkesin yolsuzluktan kaçınması gerektiğini  ve ülkedeki yolsuzluğun kökünü kazıyacağını vurgulamıştı.

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi  "ciddi  disiplin ihlali " şüphesiyle ÇKP eski politbüro Cou Yongkang'a dün disiplin soruşturması açılmıştı.

Soruşturmanın ÇKP Merkezi Disiplin Komisyonu tarafından yürütüleceği belirtilerek,kararın ÇKP Anayasası ve  Merkezi Disiplin Komisyonu yetkililerin dava soruşturma yönetmeliğine göre uygun yapıldığı kaydedilmişti. - Pekin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çin'in En Büyük Yolsuzluk Skandalı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement