Çin son 55 yılda dünya ekonomisinin en hızlı büyüyen ekonomisi - Son Dakika
Güncel

Çin son 55 yılda dünya ekonomisinin en hızlı büyüyen ekonomisi

Çin ekonomisinin büyüme performansı ile ilgili en büyük endişe kaynağı 2015 yılında ekonomik büyümenin %7nin altına düşmüş olması.

30.08.2016 10:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

2016 yılının ilk çeyreğinde Çin ekonomisinin kaydettiği % 6,7'lik büyüme bazı kesimlerde Çin ekonomisinin büyüme ivmesini önemli ölçüde kaybettiği ve hatta resesyona doğru gittiği şeklinde yorumlara neden oldu.

Bu büyüme hızı son yirmi yılın en düşük büyüme hızı da olsa Çin ekonomisi yaşadığı yapısal dönüşüme bağlı olarak "yeni normal" olarak tanımlanan bir dönemin içinde. Bu dönemde ise ölçek ve hızdan daha çok arz yönlü reformlarla desteklenen kalite ve verimliliğe odaklanmak zorunda. Çin kritik yapısal dönüşüm ve teknolojik değişimin arifesinde yer alıyor.

Yılın ilk çeyreğinde hizmet sektörü %7,6 büyüme göstererek GSYH içinde %56,9'luk bir paya sahip oldu. Tüketim artmaya devam etti. Tüketici mallarında toplam perakende satışlar aynı dönemde %10,3 büyürken sabit sermaye yatırımlarının büyüme hızı geçen seneye göre % 0.7 artış kaydederek %10,2 olarak gerçekleşti. İmalat sanayi üretimi istikrarını korurken, sektördeki katma değer %5,8 oranında büyüme gösterdi.

Çin'in ilk çeyrek ekonomik performansı değerlendirildiğinde resesyona doğru bir gidişten çok, istikrarlı bir büyümeye patikasına doğru gidişten bahsetmek mümkün ki bu güvenin etkisi ile IMF, Çin'in 2016 yıl sonu büyüme beklentisini %0,2 oranında yukarıya revize etti. Çin 10 trilyon doları aşan GSYH'si ile dünyanın ikinci büyük ekonomisi olarak giderek daha fazla olgun bir ekonomi haline geliyor.

Bu da iktisatçıların "yakınsama etkisi" dediği olgunun bir sonucu olarak Çin'in zenginleştikçe büyümesinin yavaşlayacağı anlamına geliyor. Ama Çin'in önünde daha uzun bir yol var ve önemli ölçüde büyüme potansiyeline sahip. IMF'ye göre 2015 yılı içinde Çin'in dünya ekonomisinin büyümesine katkısı %25'den daha fazla ki bu bize hala Çin'in dünya ekonominsin ana motoru olduğunu gösteriyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Çin son 55 yılda dünya ekonomisinin en hızlı büyüyen ekonomisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement