'Çocuklarınızı Yarıyıl Tatilinde Akraba Ziyaretine Götürün" - Son Dakika
Güncel

'Çocuklarınızı Yarıyıl Tatilinde Akraba Ziyaretine Götürün"

CÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilci, ailelere çocuklarını yarıyıl tatilinde akraba ziyaretlerine götürmelerini önerdi Doç. Dr. Dilci: "Hiç akraba yoksa bile çocuğun yakın bir arkadaşıyla zaman geçirmesi de dinlenmeleri adına çok anlamlıdır.

24.01.2015 11:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MERVE TOPUZ - Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuncay Dilci, mekansal psikolojinin çocukların eğitim hayatındaki önemine dikkati çekerek, ailelere çocuklarını yarıyıl tatilinde tatile ya da akraba ziyaretine götürmelerini önerdi.

Dilci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanların mekan üzerine duygularını şekillendirdiğini, bu durumun çocukta daha etkili olduğunu söyledi.

Ailelerin tatili ders çalışma, telafi, eksik olan konuların tamamlanacağı ya da başarısızlıkların değerlendirileceği değil, dinlenme ve çocukta yeni öğrenme şemalarının oluşturulduğu dönem olarak görmeleri gerektiğini vurgulayan Dilci, "Bu dönem daha ziyade çocukların yorgunluklarını, enerjilerini attıkları bir dönem olarak düşünülmeli ve fırsata dönüştürülmelidir. Bunun kazanımları ileriki dönemlerde daha olumlu bir şekilde kendini gösterecektir" dedi.

Dilci, ailelerin 15 günlük tatili fırsat olarak görmeleri gerektiğini dile getirerek, özellikle tatile çıkma imkanı olmayan ailelerin bunu yapmasında fayda bulunduğunu kaydetti.

Eğitim öğretimin ilk dönemi süresinde çocuklarda bir takım stres tepkileri ortaya çıktığını, çocukların enerjilerini harcama gereği duyduklarını anlatan Dilci, "Stresin ortadan kalkması için yapılan mekan değişikliği çocuklarda başarı düzeyini artırmakta ve çocukta olumlu hissetme hali ve iyilik hali daha yüksek düzeyde çıkmaktadır" ifadesini kullandı.

Akraba ziyaretinin önemi

Mekan değişikliği ya da tatile çıkmanın çocukların mekana bağlı duyusal özelliklerinin geliştirilmesi açısından olumlu sonuçlar verdiğini vurgulayan Dilci, şunları söyledi:

"Günümüzde içeride yetişen bir nesil var. Ben şu dönemdeki çocukların ailelerine tatile çıkmayı daha elzem olarak öneriyorum. Ailelerin tatile çıkma imkanları yoksa başka aile bireyleriyle temas halinde olmaları gerekir. Yer değişikliği, aile ve akraba ziyaretlerinin dışında çocukların yakın akrabaların yanında birkaç gün de olsa kalması faydalı olacaktır. Bu durum çocuklarda toplumsal değer kazanımı olarak karşımıza çıkmaktadır. Hiç akraba yoksa bile çocuğun yakın bir arkadaşıyla zaman geçirmesi de dinlenmeleri adına çok anlamlıdır. Aksi halde çocuklarımızın yarı robotikleştiğine tanık oluruz."

Dilci, ailelere tatillerde çocuklarına daha çok vakit ayırmaları önerisinde bulunarak, "Aileler çocuklarında dengeli bir kişilik oluşturmak istiyorsa çocuklarıyla hem zaman geçirmeli hem de oyun oynamalı. Bu durumda öz güveni yerinde, bakış açısını değiştirmiş, sığ düşüncesinden kurtulmuş nesiller yetişecektir" diye konuştu. - Sivas

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Çocuklarınızı Yarıyıl Tatilinde Akraba Ziyaretine Götürün' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement