Diyabetli Hastanın Tıkalı Bacak Damarına Balon Tedavisi - Son Dakika
Sağlık

Diyabetli Hastanın Tıkalı Bacak Damarına Balon Tedavisi

Bacak damarında tıkanıklık olan, ayaklarında yara oluşumu ve yürüyememe şikayetleriyle hastaneye başvuran 56 yaşındaki İbrahim Turan'ın tıkanık damarları ilaçlı balon tedavisiyle açıldı.

25.05.2016 12:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bacak damarında tıkanıklık olan, ayaklarında yara oluşumu ve yürüyememe şikayetleriyle hastaneye başvuran 56 yaşındaki İbrahim Turan'ın tıkanık damarları ilaçlı balon tedavisiyle açıldı.

Medical Park Fatih Hastanesi Kardiyovasküler Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Bayer Çınar, yaptığı açıklamada, periferik arter hastalığının, karın bölgesinden her iki kasık bölgesine giden atardamarlarda ya da kasık bölgesinden diz ve diz altı bölgelere giden damarlarda tıkanıklık anlamına geldiğini, bu duruda bacağa giden kan akımında azalma olduğunu anlattı.

Hastaların en fazla yürüme ile ortaya çıkan baldır ve uyluk ağrısı hissettiğini belirten Çınar, hastalığın ilerleyen dönemlerinde yürüyüşün yanı sıra istirahat ve uyku sırasında bile ağrı ortaya çıkabildiğine değindi.

Çınar, periferik arter hastalığının, sigara kullanımı, şeker hastalığı, ileri yaş gibi nedenlerle çok sık görüldüğüne dikkati çekerek, tedavi edilmeyen hastalarda uzuv kaybı, ampütasyon ve ölüm oranlarının arttığını aktardı.

Prof. Dr. Çınar, hastaların durumuna göre tedavi seçeneklerini "ilaç tedavisi", "egzersiz tedavisi", "damar içi balon ve stent işlemi" ve "cerrahi tedavi" şeklinde sıraladı.

Bacak damarında tıkanıklık olmasının ölüme neden olabildiğini belirten Çınar, "Özellikle ileri yaşta, açık ameliyat olamayacak hastalardaki tıkanıklığı, bacak damarına balon ya da stent yerleştirerek ortadan kaldırabiliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Hastaların kalp-damar hastalıkları bölümlerine başvurmaları gerekiyor"

Bacak damarında tıkanıklık olan 56 yaşındaki İbrahim Turan'ın ayaklarında yara oluşumu ve yürüyememe şikayetleri ile kendilerine başvurduğunu anlatan Çınar, 40 yıldır sigara içen hastanın, diyabete bağlı ayak damarlarında tıkanıklık olduğunu kaydetti.

Hastanın ayağında yaralar oluştuğunu ve kesilme noktasına geldiğini belirten Çınar, hastanın tıkanık damarlarının ilaçlı balonla açıldığını, bakımın ardından yaralarının kapandığını ve yürümesine engel olabilecek sebeplerin ortadan kalktığını vurguladı.

Periferik damar hastalığının minimal invaziv yöntemlerle tedavisinin henüz çok yaygın olmadığına işaret eden Çınar, şu bilgileri verdi:

"Hastaların birçoğu bu hastalıklar için hangi uzmana başvuracağını bilmiyor. Örneğin bacakla ilgili bir problemi olan hasta, ortopedi uzmanına başvuruyor. Ortopedi, minimal invaziv tedavisi uygulayan bir bölüm olmadığından, eğer hastalık ilerlemiş bir seviyede ise hasta uzuv kaybı yaşayabiliyor. Bu sebeple hastaların kalp-damar hastalıkları bölümlerinde minimal invaziv tedavisi uygulayan hekimlere başvurmaları yerinde olacaktır."

Prof. Dr. Bayer Çınar, minimal invaziv yöntemlerin hastalara, hastanede kısa kalış süresi, anestezi gerektirmemesi gibi avantajlar sağladığını ifade ederek, cerrahi ile yapılan tedavilerde hastaların daha uzun yatış ve günlük hayata geri dönüş süresi gözlemlendiğine değindi.

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Diyabetli Hastanın Tıkalı Bacak Damarına Balon Tedavisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement