Diyarbakır Hafızası Küçe Çay Evi - Son Dakika
Kültür Sanat

Diyarbakır Hafızası Küçe Çay Evi

Diyarbakır Hafızası Küçe Çay Evi

Diyarbakır'ın gelenek ve göreneklerinin yaşatıldığı Küçe Çay Evi'nde geçmişte kalan günleri yad etme fırsatı buluyor.

19.04.2014 14:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'ın hafızasının canlandırıldığı, gelenek ve göreneklerinin yaşatıldığı bir mekan olan Küçe Çay Evi'nde geçmişte kalan günleri yad etme fırsatı buluyor.

Diyarbakır'ın Bağlar İlçesi Bayındırlık semti ve caddesi üzerindeki Küçe Çay Evi, Diyarbakır sevdalılarının bir araya geldiği mekan olarak dikkat çekiyor. Sazıyla, sözüyle, dost meclisi ve yarenlik kültürüyle hizmet veren bu mekan gerçekten görülmeye değer.

Bir bardak taze çay içip, dostlarla bir araya gelip sohbet etmek için mutlaka Küçe Çay Evi'ni ziyaret edin ve kaybettiğimiz değerlerin farkına varın. "33 medeniyete ev sahipliği yapmış, bu kadim kentin kültürünü, yaşatmaya çalışıyoruz" diyen Küçe Çay Evi müsteciri Aziz Esen, "Uzun zamandır hayal ettiğim bir mekan olan Küçe Çay Evi'ni hemşerilerimin hizmetine sunmaktan dolayı mutluyum. Burası bir çayhaneden öte, özel bir mekân. Diyarbakır'ın gelenek ve göreneklerini, yarenlik kültürünü dostlarla bir araya gelerek, yaşatmaya çalışıyoruz. Ayrıca buraya gelen kadim dostlarla bir arada eskiyi konuşup, geçmişte kalan güzel günleri yâd ediyoruz" dedi.

Müşterilerinin genellikle şair, yazar, müzisyen ve Diyarbakır'ın eski güzelliklerine hasret kalmış, gönül dostlarından oluştuğunu aktaran Esen, "Ayrıca Çay evimizde zengin bir kitap arşivimiz var. Gelen vatandaşlar, zaman zaman yöresel sanatçılarımızın çalıp söylediği Diyarbakır'a has türküleri dinleyip, kitap okumaktadır. Burası çayevinden öte bir dost meclisidir. Buraya gelen arkadaşlar, kaybedilen değerlerin farkına varmakta ve zengin kültüre sahip, Diyarbakır'ın ne kadar, büyük bir medeniyete sahip bir kent olduğuna bir kez daha şahit olmaktadır. Yolu Diyarbakır sevgisinden geçen herkesi bir gün mutlaka bu özel mekanımızda çay içmeye bekliyoruz" diye konuştu.

KÜÇÜK BİR MÜZEYİ ANDIRIYOR

Küçe Çay Evin'de Diyarbakır'da bir zamanlar kullanılan gaz ocakları, kömür ütüleri, tarihi resimler, şimdilerde artık özlemli olan geçmişten kalan değerli hatıra eşyaları ve binlerce fotoğrafın yer aldığı zengin bir arşiv de bulunuyor. Adeta küçük bir müzeyi andıran bu mekanda, bir bardak çay içip, geçmişi yâd etmek istiyorsanız, mutlaka bir gün uğramanız da yarar var. Öylesine bir Diyarbakır sevdası var ki, bu mekânda. Murat Özden Uluç adlı bir Diyarbakır sevdalısı, Küçe Çay Evi için özel bir şiir kaleme almış. Kayda değer bulduğumuz bu güzel şiiri de sütunlarımıza alıyoruz:

Diyarbekir küçelerinde bir Aziz Esen
Küçe Çay Evi, evidir bilesen
Ne zaman dostlarla küçe'ye gitsen
Merhaba abe !.. Bize çay ver, diyesen.
Yalağuz, çay içmeye gitmeyesen
Okuyasan, öğrenesen, bilesen
Sazı elinde çalanı, türküsü dilinde olanı,
Dinleyesen, ağlayasan gülesen...
Çay bahanedir burada, bunu bilesen
Sohbete neşeni, derdini dostlara diyesen
Hangi yana bakarsan, başını dönderesen
Şairleri, yazarları ozanları göresen...
Mahmut abem, bugün çay evine gidesen
Bu şiiri Murat yazmış diyesen
Allah sıtar etsin, uzun ömürler versin
İyi ki doğdun deyip, Aziz abeme veresen.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Kültür Sanat Diyarbakır Hafızası Küçe Çay Evi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement