Döşeme Camii'nin Kayma Sırrı Çözüldü - Son Dakika
Güncel

Döşeme Camii'nin Kayma Sırrı Çözüldü

Döşeme Camii\'nin Kayma Sırrı Çözüldü

Balıklıgöl'de bulunan Tarihi Döşeme Camii, bir yılı aşkın bir süre önce zemininde kayma olduğu ve tabanı su aldığı gerekçesiyle, Vakıflar Bölge Müdürlüğünce tadilata alındı.

14.05.2016 18:51

Bir yılı aşkın süredir ibadete kapatılıp tadilata alınmasına rağmen Balıklıgöl'e doğru kaymasının önüne bir türlü geçilemeyen Döşeme Camii'nin sırrı çözüldü. Meğerse daha önce temizlenmesi için göl boşaltılınca basınç azalıp kayma yaşanmış
Balıklıgöl'de bulunan Tarihi Döşeme Camii, bir yılı aşkın bir süre önce zemininde kayma olduğu ve tabanı su aldığı gerekçesiyle, bağlı olduğu Vakıflar Bölge Müdürlüğünce kapatılarak tadilata alındı. O günden bu yana hem ibadete hem turistlere kapalı olan cami için, Vakıflar tarafından önemli miktarlarda bir bütçe gözden çıkarıldı. Bilim adamı heyetleri kente gelerek inceleme yaptı. Önerilerde bulundu. Projeler sundu. İhaleler yapıldı. Ancak buna rağmen caminin tabanındaki çatlaklar ve kayma bir türlü önlenemedi. İş caminin yıkılıp yeniden yapılmasına karar verecek kadar büyüdü. En sonunda İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) teknik bir heyet geldi. Heyet içerisindeki İtalyan bir bilim adamı Venedik'teki tecrübesine dayanarak, işin sırrını çözdü.

GÖL BİR DAHA BOŞALTILIRSA CAMİ YIKILABİLİR
Balıklıgöl'ün daha önce boşaltılıp-boşaltılmadığını soran bilim adamı duyduğu karşısında şaşırmadı. Çünkü Şanlıurfa Belediyesi, Ahmet Eşref Fakıbaba'nın başkan olduğu 2007 yılında Balıklıgöl'ü temizlemek amacıyla tüm suyu tahliye etmişti. Bu nedenle önündeki basınç kalkınca cami öne doğru kaymaya başladı. Bir de caminin arkasındaki yol zamanla gittikçe yükseldi. Bu da caminin arkasında bir basınç oluşturup, caminin göle doğru kaymasına sebep oldu. İşte İtalyan bilim adamı, bir yılı aşkın süredir çözülemeyen sırrı bu şekilde çözdü ve bir daha gölün boşaltılmaması tavsiyesinde bulundu. Aksi halde cami yıkılabilir. (Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Döşeme Camii'nin Kayma Sırrı Çözüldü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement