Edirne'de Hava Kirliliğiyle Mücadele - Son Dakika
Yerel

Edirne'de Hava Kirliliğiyle Mücadele

Edirne Belediyesi kış ayları gelmeden hava kirliliğine karşı önlemler alınması gerektiğini bildirdi.

12.10.2014 09:56  Güncelleme: 12:29

Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, hava kirliliği ile mücadele çalışmaları kapsamında, Edirne Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekiplerince katı yakıt satan iş yerlerine yönelik denetimlerin başladığı belirtildi.

Satış noktaları, site ve konutlarda yakma sistemleri ile ilgili denetimlerin devam edeceği aktarılan açıklamada, şunları kaydedildi:

"Kış sezonun yaklaştığı son günlerde, sabah akşam saatleri hava sıcaklıkları da düşmeye başlamıştır. Edirne şehir merkezinde yaşayan vatandaşlarımızın sağlıklı temiz bir hava solumaları ve güvenli bir kış sezonu geçirebilmeleri için, kalorifer kazan sistemleri ve doğalgaz yakma sistemleri ile ilgili temizlik ve bakımlarını yaptırmalıdırlar. Alınan kararlar doğrultusunda, mahalli çevre kurulunda özellikleri belirtilen ve çevre ve şehircilik il müdürlüğü tarafından izin verilerek belgelendirilen yakıtları kullanmalı, izin verilenleri dışında yakıt bulundurmamalı ve kullanmamalı. Boş kömür torbaları kalorifer kazanlarında yakılmamalı, çevreye atılmamalı, ayrı olarak biriktirilerek satıcı firmalara teslim edilecek şekilde hazır bulundurulmalı. Tüketiciler, kömür satıcılarından uygunluk izin belgesi ve satış izin belgesi, sevk irsaliyesi, fatura/perakende satış fişlerini temin etmeli ve Edirne Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekiplerince yapılan rutin kontroller esnasında görevlilere ibraz etmelidir."

-Vatandaşlara öneriler

Yakma sistemlerinin ızgaralı ve TSE belgeli olması gerektiği aktarılan açıklamada, stokerli sistemlerde ilk yanma sırasında bacadan atılan partikül madde emisyonlarını kontrol etmek amacıyla ön yanmayı temin edecek şekilde sürekli yanmanın sağlanacağı şekilde ayarlanması gerektiği kaydedildi.

Piyasada fındık olarak tabir edilen 10 -18 milimetre çapında elenmiş yıkanmış torbalı kömürler kullanılması gerektiği belirtilen açıklamada, şunlar aktarıldı:

"Yakma esnasında kömüre %4 oranında toz kireç kullanılmalı. Kalorifer kazanlarının yakılması ve kazan bakım işlerinde Halk Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen Yetkili Kalorifer Ateşçi Kurslarına katılarak Ateşçi Belgesi almış kişiler çalıştırılmalı, bir ateşçi ikiden fazla kazan/ daire sayısı 30'u geçmeyecek şekilde birden fazla binada kalorifer kazanı yakmamalı. Kalorifer kazanları 'Kalorifer Yakma Talimatnamesine' göre yakılmalı ve talimatnameler işyeri ve konutların kalorifer dairelerinde muhafaza edilmeli. Kalorifer kazanlarından çıkan kül ve cüruflar Edirne Belediyesi'nce belirlenen bertaraf alanlarına dökülerek rastgele yerlere dökülmesi engellenmeli. Yakma sistemi sahipleri kış sezonundan önce yılda en az bir defa tüm ısıtma tesisatının bakım/onarım ve temizliğini gereği gibi yapmalı/yaptırmalı, kalorifer tesisatları iyi izole edilerek ısı kayıplarının önüne geçilmeli ve merkezi ısıtmalı apartman ve site yöneticileri baca temizliğinin yapıldığına dair belgelerini denetimler esnasında yetkililere ibraz etmeli. Kalorifer ve sobaların sabah 06.00 - 09.00 saatleri dışında ve akşam 16.00 - 19.00 saatleri dışında yakılmasına dikkat edilmeli. Hava kirliliğinin yoğun olduğu günlerde soba ve kaloriferlerin mümkünse sabah 10.00'dan sonra akşam 16.00'dan önce yakılmalı."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Edirne'de Hava Kirliliğiyle Mücadele - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement