Edirne'de, TÜKODER Kuruldu - Son Dakika
Yerel

Edirne'de, TÜKODER Kuruldu

Edirne'de, Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) kuruldu.

23.12.2014 09:56

Edirne'de, Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) kuruldu.

Başkanlığını Hüseyin Taş, başkan yardımcılığını Raşit Özdemir ve sayman - sekreterliğini Tarık Kenan Parlar'ın yaptığı TÜKODER Edirne Şubesinden yapılan yazılı açıklamada, tüketici haklarının ve tüketici sorunlarının evrensel olduğu belirtildi.

Çok eski tarihlerden bu yana, çeşitli hukuk sistemlerinde tüketicinin aldatılmasını önlemeye yönelik hükümler yer aldığı ancak tüketici haklarının tarihinin, uzun ve zorlu mücadelelerle dolu olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Toplumu oluşturan bireyler, doğal hayatın gereği olarak tüketicidirler. Üretici olarak bilinen köylü, esnaf, sanatkar da bir başka açıdan bakıldığında tüketicidir. Toplum hayatının gelişmesinde önceleri üretici durumunda olanların haklarının korunması gündeme gelmiştir. Son elli yılda ise asıl korunması gerekenlerin tüketiciler olduğu, çünkü herkesin her zaman tüketici konumunda olduğu fark edilmiştir. Bu anlayışın giderek taraflar bulması üzerine, Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu, Ceza Kanunu gibi çeşitli kanunlarda dağınık olarak yer alan korumacı hükümlerin bir araya getirilerek, tüketici hukukunun oluşturulması çalışması hız kazanmıştır."

Açıklamada, günümüzde uygulanan liberal ekonomik politikalar nedeniyle yürürlüğe giren yeni kanunlarla aynı zamanda tüketici olan halkın mağdur edildiğini ve yaşamın gereği olan haklarının elinden alınmaya çalışıldığı vurgulandı.

Bu hak kayıplarına dur diyebilmek, tüketimden gelen gücü kullanabilmek, tüketicinin haklarını korumak ve daha fazla bilinçlenmesini sağlamak için örgütlenmenin şart olduğu aktarılan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Bu nedenle, Tüketicileri Koruma Derneği Edirne Şubesi'ni kurmayı gerekli gördük ve 'tüketiciyim' diyen herkesi TÜKODER'de örgütlenmeye, bizi sömürenlere karşı birlikte mücadele etmeye davet ediyoruz." - Edirne

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Edirne'de, TÜKODER Kuruldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement