Eliaçık: Dinler Kanı Durdurmak ve Barışı Sağlamak İçin Geldi - Son Dakika
Güncel

Eliaçık: Dinler Kanı Durdurmak ve Barışı Sağlamak İçin Geldi

Eliaçık: Dinler Kanı Durdurmak ve Barışı Sağlamak İçin Geldi

Amed Kitap Fuarı'nda kitaplarını imzalayan yazar R.İhsan Eliaçık, yeryüzünde var olan tüm dinlerin barışı sağlamak ve kanı durdurmak için geldiğini söyledi.

15.05.2015 10:28

Sümerpark Resepsiyon Salonu'nda yapılan söyleşinin moderatörlüğünü yapan Ferhat Berkpınar, Eliaçık'ın tahrip edilen devrimci İslam'ın kendi özüyle buluşmasını sağlama gayreti içinde olduğunu söyledi. Berkpınar, Kürt Özgürlük Hareketi'nin radikal demokrasiyi inşa etmeye çalıştığını, dinler tarihini marksizmle buluşturarak, yeniden kendi özüyle buluşmasını sağlamaya çalıştığını belirtti.

Yazar İhsan Eliaçık, Kuran'daki delillere dayanarak, İslam dininin esas mesajının barış ve sosyal adalet olduğunu söyledi. İslam kelimesinin barış anlamına geldiğini söyleyen Eliaçık "Bakara Suresi'nde Ey İnsanlar, topluca barışa giriniz" denilir. Müslüman kelimesi de barışsever, mümin ise güvenilen insan anlamını taşır" dedi. Kurumsal dine karşı doğal din kavramlarını savunduğunu söyleyen Eliaçık, yeryüzünde var olan tüm dinlerin kanı durdurmak ve barışı sağlamak için geldiğini söyledi. Tüm dinlerin ilk on emrinde öldürmeme, çalmama, yalan söylememe, iftira atmama, komşunun namusunu koruma, zina etmemek, kendini ve halkını savunmaktan kaçmamak, büyü yapmamak, ihtiyaç fazlasını ihtiyaç sahipleriyle paylaşmak gibi insan haklarına ilişkin maddeler olduğunu ifade eden Eliaçık, "Bu yasalar barış içinde yaşanması için gelen yasalardır" dedi. Kuran'da da öldürmek, çalmak, iftira ve zina için cezanın verildiğini söyleyen Eliaçık, "Cezalar insan haklarıyla ilgilidir. Bu ilk dört maddeyi ihlal etmeyen kişi hangi dinden olursa olsun Allah'ın razı olduğu kişidir" diye konuştu.

En Büyük İbadet Hakkı Savunmak

Namaz, oruç, hac ve kurban kesmenin kişiyi Allah'a götüren ritüeller olduğunu, asıl ibadetin hayattaki faaliyetler olduğunu söyleyen Eliaçık, şunları söyledi:

"En büyük ibadet hakkı savunmak, emeğin hakkını savunmak, güler yüz göstermek, ihtiyacın fazlasını vermektir. Camide, cem evinde, havrada, kilisede önceden belirlenen hareketler yapılır. Ancak buradan çıktıktan sonraki davranışlarımız ibadettir."

Maksat Yoksulluğu Ortadan Kaldırmak

Kuran'daki sosyal adaletin üç ayetle anlatıldığını belirten Eliaçık, sözlerini şöyle sürdürdü: "Allah yeryüzünde rızık kaynaklarını var etti ve ihtiyacı olanlar arasında eşitçe bölünmesini takdir eti. Yoksulların zenginlerin malı üzerinde hakkı vardır. Maksat yoksulluğu üreten sistemi ortadan kaldırmaktır. İhtiyaçtan fazla olanı verin. İnsanlar ihtiyacı kadar yaşasa, zenginlik, yoksulluk diye bir şey kalmayacaktır. Paranın sahibi ihtiyacı olandır."

IŞİD'in İslam adına yaptıklarına da dikkat çeken Eliaçık, "Bir Müslüman din namına bekçilik yapamaz, vekâlet ve zorbalık yapamaz. Demokratik ve özgürlükçü İslam'ın özünde bu vardır. IŞİD bu üçünü de din adına yapıyor" diye konuştu. İzleyicilerin sorularıyla devam eden söyleşinin ardından Eliaçık, kitaplarını imzaladı.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Eliaçık: Dinler Kanı Durdurmak ve Barışı Sağlamak İçin Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement