Emek'in Süslerine Titiz Restorasyon - Son Dakika
Kültür Sanat

Emek'in Süslerine Titiz Restorasyon

Emek\'in Süslerine Titiz Restorasyon

Emek Sineması’ndan sökülen tarihi bezemeler ve tavan süsleri Kamer İnşaat’ın Seyrantepe’de kurduğu bir restorasyon atölyesinde tek tek elden geçiriliyor.

15.05.2013 03:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Emek Sineması’nın yıkımının ardından binaya ait tarihi bezemeler Kamer İnşaat tarafından Seyrantepe’de kurulan bir restorasyon atölyesinde bakıma alındı. Daha önce Topkapı Sarayı ve Ayasofya’nın da restorasyonunda görev alan ekibin başındaki Muharrem Özcan ve Şeref Kesgün ile basının karşısına çıkan Kamer İnşaat’ın sahibi Levent Eyüboğlu, Emek’in yeni yerinde orijinaline uygun olarak hayat bulacağını söyledi. “Emek’in tavan ve duvarlardaki kabartmaların sökümü, restore edilmesi ve yerine konulması yaklaşık 20 aylık titiz bir çalışmayı gerektiriyor” diyen Eyüboğlu’nun verdiği bilgilere göre atölyede 1100’e yakın parça elden geçirilecek. Toplam söküm alanının 1500 metrekareyi bulduğunu kaydeden Eyüboğlu, sökülen tüm parçaların 2014 yılı sonunda Serkildoryan binası tamamlandığında binanın dördüncü katına taşınacak Emek’e monte edileceğini söyledi.

Bağımsızlara iki salon

Serkildoryan binasındaki yenileme tamamlandığında Emek Sineması’nın İstanbul’un en önemli gösteri mekanlarından biri olacağını belirten Eyüboğlu, Emek’in yeniden sinema gösterimlerinin yapıldığı konserlerin verildiği, tiyatro oyunlarının sahnelendiği bir kültür merkezi halini alacağını kaydetti. Levent Eyüboğlu, Emek’in işletmesinin de bağımsız bir vakıf tarafından yapılacağını sözlerine ekledi. Emek dışında yapılacak diğer salonları ise iki tanesinde bağımsız filmler oynatılması şartıyla bir zincir sinema tarafından işletmeye açılacak. Emek’e ait perde, koltuk ve film gösterim makinelerinin başka bir depoda olduğunu kaydeden Eyüboğlu, Serkildoryan binası tamamlandığında içerisinde bir de sinema müzesi yapılacağının müjdesini verdi: “Lale Film’in Genel Müdürü Necip Sarıcı’nın zengin bir koleksiyonu mevcut. Onun desteğiyle bir müze hazırlığımız olacak. Emek Sineması’ndan aldıklarımızı da kendisiyle paylaştık. Onlar da müzede sergilenmek için hazırlanıyor”. Binanın en üst katında bir sinema müzesi hizmete açılacak.”

Söküm ve restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren restoratör Muharrem Özcan ise Emek’ten sökülen parçaların üzerindeki boyaların tek tek söküleceğini ve orijinal haline ulaşılacağını, ardından da çatlak ve kırık bölümlerin onarılacağını söyledi. Ayrıca sinemanın orijinaline bağlı kalınarak, localar da yeniden yapılacak. Binadaki tarihi eserlerin söküm işleminin her anının kayıt altına alındığına vurgulayan Levent Eyüboğlu, “Elimizde 200 bine yakın fotoğraf ve video kaydı da var. Bütün bu yaşadıklarımızın, restorasyon döneminin ve açılışın görüntülerinin yer aldığı bir belgesel düşünüyoruz. Bu bina, bu kompleks bunu hak ediyor” diye konuştu.

Kaynak: Star

Son Dakika Kültür Sanat Emek'in Süslerine Titiz Restorasyon - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement