En Büyük 3 Boyutlu Harita! - Son Dakika
Teknoloji

En Büyük 3 Boyutlu Harita!

En Büyük 3 Boyutlu Harita!

Yüzlerce bilim adamı bir araya geldi ve gökyüzünün şimdiye kadarki bu en büyük haritasını ortaya çıkardılar!

22.07.2016 21:07  Güncelleme: 15:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sloan Digital Sky Survey (SDSS-III) ortaklığındaki yüzlerce bilim adamı, ortak çalışmaları sonucunda yukarıda gördüğünüz, şimdiye kadarki en büyük üç boyutlu gökyüzü haritasını oluşturdular.

Şimdiye kadarki en büyük harita olması, gördüklerinizin tüm gökyüzünü yansıttığı anlamına gelmiyor. SDSS-III'ün Baryon Oscillation Spectroscopic Survey (BOSS) programı kapsamında gösterilen resim, haritalanan kısmın hacminin yüzde 3'ünü yansıtıyor. Resimdeki her nokta, bir galaksiyi temsil ederken renkler, galaksinin dünyaya olan uzaklığını gösteriyor. Sarı renk, galaksinin bize daha yakın olduğunu, mor renk ise uzak olduğunu söylüyor. Gri bölümler ise verilerdeki boşlukları temsil ediyor.

Bu tür bir harita elbette geçmişi de içine alıyor ve ışık milyarlarca yıl önce yayılırken neler yaşandığını gözler önüne seriyor.

Aşağıdaki resimde ise yaklaşık 120.000 galaksi içeren bir kesit ele alınıyor. İki boyutlu resimdeki her nokta, üç boyutlu bir haritaya dönüşüyor ve görüşümüzü 7 milyar yıl geçmişe doğru genişletiyor. Haritadaki parlak alanlar daha fazla galaksinin ve dolayısıyla daha fazla karanlık maddenin bulunduğu yerleri gösteriyor. Bu alanlardaki ek madde, yerçekimini güçlendirdiğinden Einstein'ın yerçekimi teorisini test etmeyi mümkün kılıyor.

Haritalar hakkında daha fazla detay içingöz atabilirsiniz.

Son Dakika Teknoloji En Büyük 3 Boyutlu Harita! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement