Everest Sahipsiz Kaldı - Son Dakika
Güncel

Everest Sahipsiz Kaldı

Everest Sahipsiz Kaldı

Dün Everest'teki Ana Kamp'ta çığ altında kaybolan üç arkadaşları anısına merasim düzenleyen kılavuz Şarpalar, tırmanış sezonu hazırlıklarını bırakarak köylerine dönme kararı aldı.

23.04.2014 09:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dün Everest'teki Ana Kamp'ta çığ altında kaybolan üç arkadaşları anısına merasim düzenleyen kılavuz Şarpalar, tırmanış sezonu hazırlıklarını bırakarak köylerine dönme kararı aldı. Himalaya tanrılarına inanan Şarpaların kararı, yüzlerce dağcı için, dünyanın en yüksek zirvesine bu yıl çıkma planının iptali anlamına geliyor. Zira, klavuzların desteğini almaksızın, dünyada çok az sayıda dağcının Everest'e kendi imkanlarıyla tırmanma yeteneği bulunuyor.

ŞAR-PA, ŞARK HALKI

Tibetçede 'doğu', 'şark' anlamına gelen 'Şar' kelimesinden dolayı, Doğu Halkı olarak adlandırılan Şarpalar, Himalaya eteklerindeki köylerde yaşıyor. Budizme inanan ve Himalaya dağlarını kutsal kabul eden klavuz Şarpalar, geçimlerini dünyanın dört bir tarafından bölgeye gelen dağcılara rehberlik ederek sağlıyor.

Nisan sonunda başlayacak tırmanış sezonu öncesinde hazırlık yapan Şarpa etnik grubuna mensup 16 kılavuz, geçen hafta 5800 metre yükseklikte meydana geçen çığ felaketinde hayatlarını kaybetmişti. Arama çalışmalarında klavuzlardan üçünün cesedine ulaşılamadı.

8000 METREDEN SONRASI "ÖLÜM ZONU"

Geçen haftaki çığ düşmesi, dünyanın en yüksek zirvesi olan Everest'te tırmanış tarihinin en ölümcül kazası oldu. 1953 yılında 8848 metrelik zirveye ilk kez ulaşan Sir Edmund Hillary ve klavuzu Tenzing Norgay'in ardından binlerce dağcı, insanın tüm sınırlarını zorladığı çetin bir sınavla zirve yolculuğuna çıktı. Özellikle 8000 metre üstünde sık sık ölüm kalım savaşlarının verildiği zorlu tırmanış sonucunda, bugüne kadar 4 binden fazla dağcı zirveye ayak bastı.

Ancak, zirveye ulaşmayı başaranlar dahil olmak üzere, 300'den fazla dağcı tırmanış ya da iniş sırasında çığ düşmesi, yahut yorgunluktan ya da oksijensizlikten tükenmeye bağlı çeşitli kazalarda hayatını kaybetti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Everest Sahipsiz Kaldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement