Bilim Tarihinde Çığır Açacak Teori Kanıtlandı - Son Dakika
Dünya

Bilim Tarihinde Çığır Açacak Teori Kanıtlandı

Yüzyılın başarısı: Uzay araştırmacıları Einstein'ın 100 yıl önce öngördüğü çekim dalgalarını doğrudan gözlemledi.

11.02.2016 18:17  Güncelleme: 19:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim dünyasının merakla beklediği açıklama yapıldı: Einstein'ın 100 yıl önce ortaya attığı, uzayı ve zamanı büken yerçekimsel dalgaların varlığı kanıtlandı. Son 50 yılın en büyük keşiflerinden biri olarak nitelenen bu olay, bir bilim adamının deyişiyle "kainata yeni bir pencere açıyor."

İNSANOĞLUNUN UZAYA BAKIŞI DEĞİŞECEK

ABD'deki California Teknoloji Enstitüsü, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve LIGO Bilimsel İşbirliği Kurumu'na bağlı bilimadamları, bugün Massachusetts eyaletindeki Washington kentinde bir basın toplantısı düzenledi.

İşte 6 soruda insanoğlunun uzaya bakışını değiştirecek bu büyük keşif:

1) Albert Einstein'ın teorisi neydi? Neden önemli?

Einstein'ın çığır açan genel görelilik teorisine göre yerçekimi, maddenin varlığı nedeniyle uzay ve zamanın bükülmesi anlamına geliyor. Einstein 1916'da bu teorinin bir uzantısı olarak, yerçekimsel dalgaların varlığını savunmuştu. Ancak bugüne kadar bu dalgaların varlığına dair doğrudan bir kanıt bulunamamıştı.

2) ABD'deki bilim adamları neyi araştırdı?

ABD hükümetinin bağımsız bir kurumu olan Ulusal Bilim Vakfı, LIGO projesini başlattı. ABD'nin Louisiana ve Washington eyaletlerine iki dev lazer detektörü kuruldu. Bilimadamları bu aygıtlarla Dünya'ya 1.3 milyar ışık yılı uzaklıktaki iki kara deliği mercek altına aldı.

3) Gözlemler sonucunda ne bulundu?

Son derece yoğun nesneler olan, Güneş'in yaklaşık 30 katı büyüklüğündeki bu karadelikler, birbiri etrafında dönüp çarpışmıştı. Bu çarpışmanın bir sonucu olan yerçekimsel dalgalar, ABD'deki detektörler tarafından ilk kez 14 Eylül'de saptandı. Son aylarda süren ek çalışmaların ardından bugün bu keşif ilk kez dünyaya duyuruldu.

4) Bu dalgalar neden 100 yıl önce tespit edilemedi?

Yerçekimsel dalgaları tespit etmek için bir protondan 10 bin kat küçük bir hassasiyete sahip 4 kilometrelik lazer ışınları gerekliydi. LIGO projesiyle bu aygıta ilk kez sahip olundu. Bu dalgalar geçmişteki teleskoplarla "görülemezdi."

5) Yerçekimsel dalga nasıl bir şey?

Yerçekimi, ışık gibi dalgalar halinde ilerliyor, ama ışığın aksine radyasyon yaymak yerine, uzayın kendisinde dalgalanmalar yaratıyor. LIGO lazer detektörleri, ışık hızında ilerleyen bu dalgaların ses sinyaline dönüştürülüp kaydedilmesine imkan sağladı. Reuters'a konuşan MIT bilimadamı Matthew Evans, "Karadelik'ten yayılan ve Dünya'ya gelen sinyalleri hoparlöre bağladık. "Vuup" sesini duyduk" diyor.

6) Peki bu keşif ne işimize yarayacak?

Belki yarın televizyon veya cep telefonu gibi hayatımızı kolaylaştıracak bir icada dönüşmese de bu keşif bilimde tam bir çığır. Çünkü kainatla ilgili tüm bilgilerimiz, radyo dalgaları, ışık, X ışınları, gamma ışınları ve kızılötesi ışınlar gibi elektromanyetik dalgalardan oluşuyor. Bu dalgaların hepsi evrende ilerlerken kesintiye uğrayabildiğinden, "uzayın hikayesini" bugüne kadar hep parça parça, eksik halde öğrenebiliyorduk.

KAİNATIN TÜM HİKAYESİNİ ÖĞRENECEĞİZ

Yerçekimsel dalgaların saptanması sayesinde artık astronominin elinde yeni ve çok önemli bir araç var. Bu sayede "kainatın hikayesinin" yakında bir bütün olarak öğrenebiliriz. Kainatın ilk dönemine ait hiç bilmediğimiz verilere ulaşabilir, esrarını koruyan karadelikleri ve nötron yıldızlarını daha iyi anlayabiliriz. Penn Üniversitesi'nden Abhay Ashtekar'a göre "Bu gerçekten, gerçekten heyecan verici bir olay. Kainata yeni bir pencere açılıyor".

Bilim Tarihinde Çığır Açacak Teori Kanıtlandı

Son Dakika Dünya Bilim Tarihinde Çığır Açacak Teori Kanıtlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (17)

  • allper tunga: zaman ihtiyarliyor kuran gençleşiyor buruc süresi bu hakikatlerden asirlar önce bahsediyordu 47 22 Yanıtla
  • Bizede 3 milyon kardeş kalır bu sevdanın sonunda..: Kuran ın hiçbir yerinde hiçbir net bilgi yoktur.Arap sevdalıları anca benzetir oayları.Biz söyle yaptık,biz böyle dedik..başka biir şey yok 25 6 Yanıtla
  • Realist..: Ulan şu güzelim haberin bile içine etmişsiniz Vallahi;Madem Kur-An da yazıyor bunlar neden siz çıkıp anlatmıyorsunuz millete.Doğru olan ne biliyormusunuz,bunlar Kur-An da var olsada siz arapça okuyup,arapça anlayamadığınız için hiç birşey bilmiyorsunuz.Siz daha Kur-An da namaz nerde geçiyor onu bilmiyorsunuz.Tam bir gereksizlik abidesi gibi güzelim ülkemin ortasına saplanmış,kör bir hançer gibisiniz.Soyunuz kurusun.... 24 3 Yanıtla
  • Fuat: Elin oğlu okur atomu böler bizimkiler ülkeyi bölüyor 23 3 Yanıtla
  • ADALET: Albert Einstein Müslüman oldu Çünkü Kur an okudu. Bilim İslam aynı olduğunu analadı darısı SİZ SÖZDE MÜSLÜMANLARA...........İSLAM DEVLETİ BAKİYE (BİİZNİLLEH)..... HALİFE EBU BEKİR BAĞDADİYE SELAM OLSUN............................................KARDEŞLERİM MÜCAHİDLERE SELAM OLSUN...... RABBİMİZ BİZİMLEDİR DOĞRU OLDUĞUMUZ SÜRECE BİİZNİLLEH 0 15 Yanıtla
  • Garip adam : Hersey rabbımın ıznıyle cahıller 4 9 Yanıtla
  • mete: boşuna dememişler akılı düşünükce ALLAH;I bulur cagik düşündükce kafir olur 0 10 Yanıtla
  • Hacivat: Einstein,in müslüman oldugunu yeni duyuyorum,senden.....yemin et,inanalim 6 1
  • o ne: kes lan sesini garip 2 2
  • Dost: Anlatan yerlerden dinlememişsin demekki ara youtube da gör dingil boş konuşup adamın canını sıkma hakaret edip durma adam ol 1 2
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • İsrail, Şifa Hastanesi'nde alıkonulan gazetecileri serbest bıraktı
    00:15 İsrail, Şifa Hastanesi'nde alıkonulan gazetecileri serbest bıraktı

    İsrail güçleri, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Şifa Hastanesi'nde alıkoyduğu bazı gazetecileri 12 saatin ardından serbest bıraktı. Al Jazeera muhabiri İsmail El-Gul'un da aralarında olduğu gazetecilerin serbest bırakıldığı belirtildi. İsrail ordusu ise konuya dair henüz açıklama yapmadı. İsrail askerlerinin hastaneye baskını sırasında gazetecilerin kelepçelendiği, gözleri bağlandığı ve içeriklerinin yok edildiği ifade edildi. İsrail ordusu, Şifa Hastanesi'ndeki operasyonun devam edeceğini duyurdu.

  • Dışişleri Bakanı Fidan, FETÖ'nün 7 Şubat MİT kumpasıyla ilgili ilk kez konuştu
    00:15 Dışişleri Bakanı Fidan, FETÖ'nün 7 Şubat MİT kumpasıyla ilgili ilk kez konuştu

    Dönemin MİT Başkanı olan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, FETÖ'nün 7 Şubat 2012'deki MİT kumpasıyla ilgili ilk kez konuştu. Bakan Fidan, katıldığı bir televizyon programında, "7 Şubat krizi aslında FETÖ'nün kendisini açığa çıkarttığı, niyetini belli ettiği bir şeydi. Devlet içerisinde başka bir paralel devlet kurmak gibi niyetleri vardı." dedi.


Advertisement