Filipinler'de Senatörlerden Duterte'ye Tepki - Son Dakika
Güncel

Filipinler'de Senatörlerden Duterte'ye Tepki

Filipinler\'de Senatörlerden Duterte\'ye Tepki

CAKARTA (AA) – Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin ABD ile ilişkileri kesme açıklamasına senatodaki azınlık ve çoğunluk grupları üyelerinden tepki geldi.

22.10.2016 13:44

CAKARTA (AA) – Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin ABD ile ilişkileri kesme açıklamasına senatodaki azınlık ve çoğunluk grupları üyelerinden tepki geldi.

"Inquirer Net"de yer alan habere göre, Filipinler senatosundaki azınlık ve çoğunluk grupları üyeleri, hafta içinde resmi ziyarette bulunduğu Çin'de ABD ile ilişkileri keseceği yönünde açıklamalar yapan Başkan Duterte'nin kararını tepkiyle karşıladı.

Azınlık grubunun başkanlığını yürüten Ralph Recto, dış politikada yapılacak bir değişikliğin önemli bir gerekçeye dayanması gerektiğine dikkati çekerek, böyle bir konunun çok farklı etkileri olabileceğini söyledi.

"Bağımsız dış politika aceleciliğe gelmez, aksine derinlikli bir analiz gerektirir." ifadelerini kullanan Senötar Recto, ABD ile ilişkilerin mükemmel olmadığını, ancak Filipinler'e ait denizlerde, uluslararası hukuku hiçe sayarak kum duvarı ören bir ülkenin de dost bir ülke örneği sergilemediğine dikkati çekti.

Recto, dış ilişkilerde denge politikasının eski müttefiklerle ilişkileri koparmak anlamına gelmemesi gerektiğini vurgulayarak hükümete her ülkeyle kapsamlı diplomasi yürütme çağrısında bulundu.

Senatoda çoğunluk grubundan Senatör Joel Villanueva da ABD ile ilişkileri koparmanın ülke ekonomisine olumsuz yansımaları olacağı uyarısında bulundu.

Duterte'nin ABD ve Çin arasında seçim yapmaması gerektiğine işaret eden Villanueva, devlet başkanın verdiği demeçlerin hükümet politikası anlamına geldiğini ve bu nedenle son derece dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Duterte'nin bu gibi önemli sonuçlar doğurabilecek açıklamalar öncesinde kabineyi bilgilendirmesi gerektiğine dikkati çeken Villanueva, "Duterte, olumsuz sonuçlar doğurabilecek ani açıklamalar yapmak yerine net ve anlaşılabilir stratejik politikalar uygulamalı ve bunları kabine ve senato üyeleriyle paylaşmalı." dedi.

Çoğunluk grubundan bir diğer senatör Joseph Victor Ejercito, ABD'nin hala ülkenin en büyük ekonomi ortağı olduğuna ve devlet başkanının açıklamasının ters sonuçlar doğurabileceğine dikkati çekti.

Dış politikada bu gibi konuların üzerinde özenli bir çalışma yapmak gerektiğini söyleyen Ejercito, "ABD ile ilişkileri kesmeden de bağımsız dış politika yürütebiliriz." dedi.

Başkanlık seçimlerinde yarışı kaybeden adaylardan senatör Grace Poe ise, "Dış politikada yeni dostluklar kurarken, eskilerini de tahkim etmeliyiz" diyerek tepkisini gösterdi.

Duterte'ye karşıtlığıyla tanınan Senatör Leila de Lima da, "Duterte, kendini halkın egemenliğinin üstüne koyacak bir tanrı değildir." ifadelerini kullandı. de Lima, Duterte'nin ABD ile ilişkileri kesme kararını kabineyi hiçe sayarak aldığı gibi böylesi bir açıklamanın Filipinler halkı önünde değil de, yabancı bir ülkede yapılmasının halka ihanet anlamına geldiğini ileri sürdü.

Devlet Başkanı Duterte, perşembe günü Çin'i ziyareti sırasında katıldığı ekonomi forumunda ABD ile ilişkileri koparacağı açıklaması yapmış ve önümüzdeki dönemde Çin ve Rusya ile ilişkileri geliştirmeye ağırlık vereceğini söylemişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Filipinler'de Senatörlerden Duterte'ye Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement