"Genç Kaşifler Treni"nin İlk Kafilesi Yurda Döndü - Son Dakika
Spor

"Genç Kaşifler Treni"nin İlk Kafilesi Yurda Döndü

"Genç Kaşifler Treni"nin İlk Kafilesi Yurda Döndü

Gençlerin Balkanlar'daki Osmanlı mirasını ve tarihini yerinde görüp tanıma imkanı bulması amacıyla başlatılan projenin ilk ayağı tamamlandı.

04.09.2014 11:45  Güncelleme: 12:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın, gençlere Osmanlı mirasını tanıtmak amacıyla düzenlediği "Genç Kaşifler Treni" projesinin ilk ayağı tamamlandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, gençlere tarih bilinci aşılanması ve Osmanlı coğrafyasının tanıtılması amacıyla hayata geçirilen kız ve erkek grubu olmak üzere iki dönem halinde gerçekleştirilen projenin, ilk kafilesi yurda döndü. Üniversite öğrencisi ya da mezun olan 19-25 yaş aralığındaki 118 genç, 13 gün boyunca Avrupa'daki Osmanlı izlerini taşıyan 9 ülkeyi gezme fırsatı buldu.

Edirne'den 22 Ağustos Cuma günü yola çıkan kafile, Bükreş, Budapeşte, Viyana, Zagreb, Saraybosna, Belgrad, Üsküp, Piriştine ve Selanik gibi en önemli şehirleri gezdi.

Kafilede yer alan gençlerden Ali İlksen Demirözer, 13 gün boyunca, Osmanlı'nın adalet dağıttığı toprakları gezmenin kendilerini mutlu ettiğini dile getirerek, "Ülkemizin 81 ilinden, 7 ikliminden geldik. 118 genç, 13 gün boyunca ecdadın adalet dağıttığı toprakları yani Balkanları gezdik. Korkuyu Viyana kapılarında, adaleti Eflak'ta, biatı Bosna'da hissettik" ifadelerini kullandı.

Projenin kendi hayatında çeşitli kültürlere farklı pencerelerden bakmak için iyi bir fırsat olduğunu belirten Mervan Şimşek, "Proje bizlere, sınırlarımızın ötesinde anavatanımız diye adlandırdığımız topraklarımızın olduğunu ve bu topraklarda ecdadımızın ektiği tohumların bugün dev bir çınar olduğunu gösterdi. Tarihimizi, ecdadımızı sadece tarih kitaplarından öğrenilemeyeceğini, ecdadımızın hangi topraklara bastığını ve bastığı topraklarda nasıl bir hoşgörü politikası, devlet yönetimi uyguladığını o topraklarda öğrendik. Ziyaret ettiğimiz 9 ülkede insanlar bizleri, yıllar önce ecdadımızın o topraklara miras bıraktığı hoşgörü ile karşıladı. Ecdadımızın Balkanlar'da bıraktığı bu güzel mirası yerinde görme ve yaşama fırsatı bulduğum için kendimi çok şanslı hissediyorum" değerlendirmesinde bulundu.

"Genç Kaşifler Treni" gönüllerdeki ve akıllardaki sınırları ortadan kaldırdığını dile getiren Ömer Şenkaya ise şunları kaydetti:

"Farklı ülkeler ve insanlar görmek, farklı kültürlerle tanışmak, en az bunlar kadar önemli yeni dostluklar kurmak her gencin hayalidir. Bu proje bizlere bunların hepsini bir arada yaşama imkanı sundu. 13 gün boyunca 9 farklı ülke gördük, farklı kültürler tanıdık, farklı hayatlarla tanıştık ve güzel dostluklar kurduk. Bize bu deneyimi yaşama fırsatı veren bakanımız Akif Çağatay Kılıç ve projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum."

Proje, 5-17 Eylül tarihlerinde kız grubunun yapacağı gezi ile devam edecek. 118 genç kızın katılacağı ikinci kafilenin yolculuğu da Edirne Garı'ndan başlayacak. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Spor 'Genç Kaşifler Treni'nin İlk Kafilesi Yurda Döndü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement