Genç Kaşifler Treni'nin İlk Kafilesi Yurda Döndü - Son Dakika
Spor

Genç Kaşifler Treni'nin İlk Kafilesi Yurda Döndü

Genç Kaşifler Treni\'nin İlk Kafilesi Yurda Döndü

Gençlik ve Spor Bakanlığının, gençlere Balkanlar'daki Osmanlı mirasını tanıtmak amacıyla düzenlediği 'Genç Kaşifler Treni' projesinin ilk ayağı sona erdi.

04.09.2014 12:44  Güncelleme: 12:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın, gençlere Balkanlar'daki Osmanlı mirasını tanıtmak amacıyla düzenlediği 'Genç Kaşifler Treni' projesinin ilk ayağı sona erdi. Gençler, yüzyıllar boyu Osmanlı egemenliğindeki topraklarda yer alan tarihi eserleri ve bugünlere kadar gelen kültürel değerleri yerinde görme fırsatı buldu.

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından gençlerin Balkanlar'daki Osmanlı mirasını ve tarihini yerinde görüp tanıma imkanı bulması amacıyla yola çıkarılan Genç Kaşifler Treni'nin ilk kafilesi yurda döndü. Gençlere tarih bilinci aşılanması ve Osmanlı coğrafyasının tanıtılması amacıyla Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından hayata geçirilen, kız ve erkek grubu olmak üzere iki dönem halinde gerçekleştirilen 'Genç Kaşifler Treni'nin ilk kafilesi dün sabah saatlerinde yurda döndü.

Gençlerin demiryolunu kullanarak Osmanlı İmparatorluğu coğrafyası içerisinde yer alan ülkelerin tarihi değerlerini ve doğal güzelliklerini yerinde görmeleri amacıyla hayata geçirilen 'Genç Kaşifler Treni' projesi ile 118 genç, 13 gün boyunca Balkanlar'da Osmanlı izlerini taşıyan 9 ülkeyi gezme fırsatı buldu.

Bakanlığın, gençlerin tarih bilincini artırmak, seyahat süresince yapılan etkinliklerle gençlerin birbirlerini tanıyıp kaynaşabilecekleri ortamlar hazırlamak ve yapılan yarışmalarla gençleri kitap okumaya teşvik amacıyla 9 ülkeyi kapsayan projenin ilk ayağına, üniversite öğrencisi ya da mezun olan 19-25 yaş aralığındaki 118 erkek katıldı.

ROMANYA'DAN MACARİSTAN'A, AVUSTURYA'DAN YUNANİSTAN'A

22 Ağustos Cuma günü Edirne'den yola çıkan gençler; Bükreş, Budapeşte, Viyana, Zagreb, Saraybosna, Belgrat, Üsküp, Piriştine ve Selanik gibi Balkanların en önemli şehirlerini gezdi. Bugüne kadar sadece okudukları ve izledikleri ile bildikleri Balkanları, canlı görebilme imkanı yakaladıklarını dile getiren gençler, hem Osmanlı İmparatorluğu'nun mirasını görmek hem de farklı kültürleri tanıyarak yaşıtlarıyla tanışmanın kendileri için büyük bir fırsat olduğunu ifade ettiler.

"ADALETİ EFLAK'TA BİATI BOSNA'DA HİSSETTİK"

13 gün boyunca Osmanlı'nın adalet dağıttığı toprakları gezmenin kendilerini mutlu ettiğini dile getiren Ali İlksen Demirözer, "Ülkemizin 81 ilinden, 7 ikliminden geldik. 118 genç, 13 gün boyunca ecdadın adalet dağıttığı toprakları yani Balkanları gezdik. Korkuyu Viyana kapılarında, adaleti Eflak'ta, biatı Bosna'da hissettik" dedi.

"ECDADIMIZIN EKTİĞİ TOHUMLAR BUGÜN DEV BİR ÇINAR"

Projenin kendi hayatında çeşitli kültürlere farklı pencerelerden bakmak için iyi bir fırsat olduğunu belirten Mervan Şimşek, "Genç Kaşifler Treni projesi bizlere, sınırlarımızın ötesinde ana vatanımız diye adlandırdığımız topraklarımızın olduğunu ve bu topraklarda ecdadımızın ektiği tohumların bugün dev bir çınar olduğunu gösterdi. Tarihimizi, ecdadımızı sadece tarih kitaplarından öğrenilemeyeceğini, ecdadımızın hangi topraklara bastığını ve bastığı topraklarda nasıl bir hoşgörü politikası, devlet yönetimi uyguladığını o topraklarda öğrendik. Ziyaret ettiğimiz 9 ülkede insanlar bizleri, yıllar önce ecdadımızın o topraklara miras bıraktığı hoşgörü ile karşıladı. Ecdadımızın Balkanlar'da bıraktığı bu güzel mirası yerinde görme ve yaşama fırsatı bulduğum için kendimi çok şanslı hissediyorum" şeklinde konuştu.

"FARKLI KÜLTÜRLER TANIDIK FARKLI HAYATLARLA TANIŞTIK"

'Genç Kaşifler Treni'nin gönüllerdeki ve akıllardaki sınırları ortadan kaldırdığını vurgulayan Ömer Şenkaya ise "Farklı ülkeler ve insanlar görmek, farklı kültürlerle tanışmak, en az bunlar kadar önemli yeni dostluklar kurmak her gencin hayalidir. Bu proje bizlere bunların hepsini bir arada yaşama imkanı sundu. 13 gün boyunca 9 farklı ülke gördük, farklı kültürler tanıdık, farklı hayatlarla tanıştık ve güzel dostluklar kurduk. Bize bu deneyimi yaşama fırsatı veren Bakanımız Akif Çağatay Kılıç ve projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Genç Kaşifler Treni, 5 Eylül-17 Eylül 2014 tarihlerinde kız grubunun yapacağı gezi ile devam edecek. 118 genç kızın katıldığı ikinci kafilenin yolculuğu da Edirne Garı'ndan başlayacak ve yine orada tamamlanacak. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Spor Genç Kaşifler Treni'nin İlk Kafilesi Yurda Döndü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement