Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzeme Üretiminde Domuz Kaynaklı Ürünler Kullanılamayacak - Son Dakika
Güncel

Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzeme Üretiminde Domuz Kaynaklı Ürünler Kullanılamayacak

Gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretiminde bundan böyle domuz kaynaklı ürünler kullanılamayacak.

16.08.2014 14:16

Gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretiminde bundan böyle domuz kaynaklı ürünler kullanılamayacak. Metal gıda ambalaj kapmalarında izin verilen kurşun limiti büyük ölçüde azaltıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın "Türk Gıda Kodeksi Gıda İle Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre geri dönüştürülmüş plastiklerin gıda ile temas eden madde ve malzeme üretiminde kullanılmaması uygulaması sürecek. Ancak gıdayla temas etmek üzere üretilmiş polietilen terefitalat/PET madde ve malzemelerden, iyi üretim uygulamaları çerçevesinde, kimyasal depolimerizasyon yöntemi ile elde edilen monomerler ve/veya oligomerler ve başlangıç maddeleri bu Yönetmelik ve ilgili diğer mevzuatta yer alan hükümlere uygun olarak gıda ile temas eden polietilen terefitalat/PET madde ve malzeme üretiminde kullanılabilecek.

Gıdayla temas eden madde ve malzemelerle ilgili yeni olarak"Gıda ile temas eden madde ve malzeme üretiminde domuz kaynaklı ürünler kullanılamaz" hükmü getirildi.

-DAHA AZ KURŞUNLU GIDA-

Gıda ile temas eden metal esaslı madde ve malzemeler için özel kurallar çerçevesinde metalik kaplama maddelerinin bileşiminde kullanılacak zehirli maddelerin azami oranlarında da değişiklik yapıldı. Eskiden izin verilen kurşun limidi daha yüksek idi.

Bundan böyle kaplamalarda antimon yüzde 0,05'ten, kadmiyum yüzde 0,001'den, arsenik yüzde 0,03'ten, kurşun yüzde 0,05'ten fazla olamayacak. Önceki uygulamada, kaplama malzemelerinin bileşiminde antimon, kadmiyum ve arsenik miktarı her biri için yüzde 0.02'den, kurşun miktarının da yüzde 0.5'ten fazla olmaması söz konusuydu.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzeme Üretiminde Domuz Kaynaklı Ürünler Kullanılamayacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement