Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı Açıklaması

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı Açıklaması

"Yılın ikinci çeyreğinde kurulan şirket sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,7 artarak 14 bin 578'e ulaştı" "Bu şirketlerin 3 bin 995’i toptan ve perakende ticaret, 2 bin 685’i inşaat, 2 bin 77’si imalat, 1.267’si mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler, 747’si ise konaklama ve yiyecek hizmetleri.

28.07.2014 11:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yılın ikinci çeyreğinde kurulan şirket sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,7 artarak 14 bin 578'e ulaştığını bildirdi.

Yazıcı, yazılı açıklamasında, Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun ticari hayata büyük yenilikler getirdiğini ifade etti.

Yılın ikinci çeyreğinde kurulan şirket sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,7 artarak 14 bin 578'e ulaştığını belirten Yazıcı, bu şirketlerin yüzde 81'inin limited, yüzde 17'sinin ise anonim şirket olduğunu kaydetti. Nisan-Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre limited şirket kuruluşlarında yüzde 12, anonim şirket kuruluşlarında ise yüzde 10 artış görüldüğüne işaret eden Yazıcı, kapanan şirket sayısının ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 azaldığını bildirdi. Yazıcı, ikinci çeyrekte 3 bin 25 şirketin kapandığını belirtti.

Yılın ikinci çeyreğinde kurulan şirketlerin yüzde 74'ünün 5 sektörde kurulduğuna dikkati çeken Yazıcı, şunları kaydetti:

"Söz konusu dönemde kurulan şirketlerin 3 bin 995'i toptan ve perakende ticaret, 2 bin 685'i inşaat, 2 bin 77'si imalat, 1.267'si mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler, 747'si ise konaklama ve yiyecek hizmetleri alanında faaliyette bulunmak üzere kurulduğu görüldü. İlk üç aylık dönemde altıncı sırada yer alan konaklama ve yiyecek hizmetleri sektörü ikinci çeyrekte beşinci sıraya yükseldi. Diğer sektörler ise yerlerini korumuş durumda."

-"Tacirimiz şirketini ortaksız ya da daha az sayıda ortakla kurmayı tercih ediyor"

Anonim ve limited şirket kuruluşlarındaki asgari ortak sayısına yönelik Yeni Türk Ticaret Kanunu ile getirilen esnekliğin piyasada karşılığını bulduğunu ifade eden Yazıcı, yılın ikinci 3 aylık döneminde 2 bin 444 anonim şirketin yüzde 94'ünün eski Türk Ticaret Kanunu'nda asgari 5 olan ortak sayısından daha az sayıda ortakla kurulduğunu, bunun yarısını ise tek ortaklı kurulan anonim şirketler oluşturduğunu belirtti.

Benzer sürecin limited şirket kuruluşlarında da yaşandığına işaret eden Yazıcı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"2014 yılının aynı döneminde kurulan limited şirketlerin yüzde 58'i tek ortakla kuruldu. Tacirimiz şirketini ortaksız ya da daha az sayıda ortakla kurmayı tercih ediyor. Bu da, Türk Ticaret Kanunu'nda yaptığımız ortak sayılarına ilişkin değişikliğin bir ihtiyacı karşıladığı ve girişimcilerimizin Kanunla getirilen bu düzenlemeden yararlandığını göstermektedir. Söz konusu dönemde 495 şirket tür değiştirdi. Bu şirketlerin 474'ü limited, 10'u ise anonim şirkettir. Tür değiştiren şirketlerin yüzde 97'si anonim şirkete dönüşmüştür."

Yazıcı, Yeni Türk Ticaret Kanunu ile limited şirketlerin asgari sermayelerini yeniden düzenleyerek 10 liraya yükselttiklerini hatırlatarak, kurulan limited şirketlerin yüzde 27'sinin asgari sermaye olan 10 lirayla, diğer limited şirketlerin ağırlıklı olarak 75-100 bin lira sermaye ile kurulduğunu ifade etti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement