Hitit Gazeteciler ve Yayıncılar Derneği Başkanı Demirci'den Açıklama - Son Dakika
Güncel

Hitit Gazeteciler ve Yayıncılar Derneği Başkanı Demirci'den Açıklama

Hitit Gazeteciler ve Yayıncılar Derneği Başkanı Demirci\'den Açıklama

Çorum Hitit Gazeteciler ve Yayıncılar Derneği Başkanı Birkan Demirci, basında sansürün kaldırıldığı gün olan 24 Temmuz Basın Bayramı nedeniyle bir açıklama yaptı.

23.07.2014 20:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

‘106 yıl geçti, ama sansür basında hala ilk sıralarda’

Hitit Gazeteciler ve Yayıncılar Derneği Başkanı Birkan Demirci, basında sansürün kaldırıldığı gün olan 24 Temmuz Basın Bayramı nedeniyle bir açıklama yaptı.

24 Temmuz 1908’de Meşrutiyetin ilanıyla Türk basınının daha özgür ve doğru yayıncılık yapmasını amaç edinen sansürün Türk basın tarihinden kaldırılışının 106. yıldönümünü kutladıklarını belirten Birkan Demirci, “24 Temmuz bildiğiniz gibi II. Meşrutiyet'te 1908'de Anayasa'nın yeniden yürürlüğe girmesinin ertesinde 24 Temmuz'da çıkan gazetelerin, gazeteciler tarafından sansür memurlarına verilmeden, gösterilmeden çıkarılmış olduğu bir gün. Bir başkaldırı simgesi olan 24 Temmuz Basın Bayramı olarak kutlanmaktadır” hatırlatmasında bulundu.

Demokratik hayatın vazgeçilmez unsurlarından biri olan, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan basının, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında geldiğini vurgulayan Demirci, sansürün kaldırılmasının üzerinden 106 yıl geçmesine rağmen, sansürün basının gündeminde hala ön sıralarda bulunduğuna işaret etti.

Basın-yayın kuruluşlarının; insan hak ve özgürlüklerine, kişisel yaşama zarar vermeden yapacağı objektif yayınların, toplumsal gelişim açısından büyük önemi olduğunu belirten Birkan Demirci, “Özellikle Anadolu basını, yaşanan tüm ekonomik sıkıntılara rağmen bugün teknolojiye ayak uydurmaya çalışmaktadır. Ama hem ulusal bazda, hem de yerel bazda birçok basın-yayın kurumunun; ekonomik sorunlar başta olmak üzere, dilediği şekilde yayın yapamadığını görüyoruz” dedi.

Basından sansürün kaldırılması ve basın bayramlarının tam manasıyla kutlanabilmesi için acilen yeni bir milada ihtiyaç olduğunu dile getiren HGYD Başkanı Birkan Demirci, bu nedenle TBMM’de önümüzdeki dönemlerde hazırlanması düşünülen yeni anayasanın, yasakçı değil özgürlükçü olması, basın ve ifade özgürlüğünü teminat altına alması gerektiğinin de altını çizdi.

Demirci, başta Hitit Gazeteciler ve Yayıncılar Derneği üyeleri olmak üzere tüm basın mensuplarının 24 Temmuz Basın Bayramını kutlarken, tüm basın mensuplarına çalışmalarında başarılar diledi.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Hitit Gazeteciler ve Yayıncılar Derneği Başkanı Demirci'den Açıklama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement