"Hoşaflık kayısı" fiyatları cep yakıyor - - Son Dakika
Güncel

"Hoşaflık kayısı" fiyatları cep yakıyor -

"Dünya kayısı başkenti" olarak bilinen Malatya'da mart ayındaki zirai don nedeniyle üretimin düşmesine bağlı olarak perakende satış fiyatı geçen yıla göre yüzde 100 artan "hoşaflık kuru kayısı", kalitesine göre kilogramı 20 ila 30 liradan satılıyor.

20.07.2014 11:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

NAİM BOŞKUT - "Dünya kayısı başkenti" olarak bilinen Malatya'da mart ayındaki zirai don nedeniyle üretimin düşmesine bağlı olarak perakende satış fiyatı geçen yıla göre yüzde 100 artan "hoşaflık kuru kayısı", kalitesine göre kilogramı 20 ila 30 liradan satılıyor.

Malatya'da kayısı ve kuru yemiş satan esnaf, ürünün az olması nedeniyle satacak hoşaflık kuru kayısı bulmakta güçlük çekiyor. Vatandaşlar ise fiyatların yüksek olması sebebiyle hoşaflık kayısıya pek rağbet göstermiyor. Malatya ve birçok ilde ramazan ayında genellikle bolca tüketilen kayısı hoşafı, bu yıl ürünün az olması ve fiyatların yüksekliği nedeniyle sofralarda çok fazla yer bulamıyor.

Kentte kuru yemiş ve kayısı satan Ercan Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kayısı hoşafının Malatya'da eskiden çok fazla tüketildiğini belirterek, "Eskiden her evde yemeklerin yanında bir tas da olsa kayısı hoşafı, erik hoşafı, elma hoşafı yapılır, yemekle tüketilirdi. Yalnız günümüzde sofralarımızda eksik bir ürün olarak görüyoruz. Yeni neslin hoşaf kültürü yok denecek kadar az" diye konuştu.

Hoşafın ramazan ayında daha fazla tüketildiğini anlatan Öztürk, bu yıl zirai don nedeniyle hoşaf yapımının geçen yıllara göre büyük oranda azaldığını ifade ederek, "Bu yıl kayısı fiyatlarının yüksek olması nedeniyle hoşafı, her ev neredeyse yapamayacak düzeye geldi" dedi.

- "Hoşaflık kayısılar tezgaha yeni geliyor"

Esnaf Kenan Öztürk de kuru kayısı hoşafının özellikle Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde ramazan ayında bolca tüketildiğini dile getirdi.

Ürünün az olmasının, kuru kayısı satışlarını etkilediğini belirten Öztürk, "Eskiden ramazan ayı başlamadan hoşaf kültürü başlardı. Bu sene ramazanın ortası olmuş hoşaflık kayısı bulamıyoruz. Bu sene don olayı kayısıyı çok etkiledi. Bu dönemde hoşaflık kayısının çok satılması lazım ancak hoşaflık kayısılar tezgaha yeni geliyor" diye konuştu.

Fiyatlara değinen Öztürk, "Eskiden hoşaflık kayısı fiyatları 10 ila 15 lira arasında değişiyordu. Bu sene hoşaflık kayısı fiyatları 20-30 liraya kadar çıkıyor. Özellikle 'Hudayı' dediğimiz kayısının hoşafı daha güzel oluyor. Onun fiyatı daha yüksek oluyor. Bu sene olmadığı için o da daha yüksek oluyor" dedi.

- Doktor görüşü

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Şahin ise hoşaf ve komposto tüketiminin sağlık açısından faydalı olduğunu söyledi.

Şahin, vatandaşlara hoşaf ve komposto tüketmelerini önerdi.

Malatya hoşaf kayısı

Muhabir: Naim Boşkut

Yayınlayan: Ahmet Ekici

- Kentte kuru yemiş ve kayısı satan Ercan Öztürk'ün, konuşması

- Esnaf Kenan Öztürk, konuşması

- İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Şahin, konuşması

"Hoşaflık kayısı" fiyatları cep yakıyor -
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Hoşaflık kayısı' fiyatları cep yakıyor - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement