İKO'dan Mücevher Sektör Endeksi ve Paneli - Son Dakika
Ekonomi

İKO'dan Mücevher Sektör Endeksi ve Paneli

İKO\'dan Mücevher Sektör Endeksi ve Paneli

İstanbul Kuyumcular Odası, dünyada ilk kez kuyumculuk sektörüne özel hazırlanacak Mücevher Sektör Endeksi ve Panelini gerçekleştirecek.

01.09.2014 11:38  Güncelleme: 11:59

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO), dünyada ilk kez kuyumculuk sektörüne özel hazırlanacak "Mücevher Sektör Endeksi ve Paneli"ni gerçekleştirecek.

İKO açıklamasına göre, Boğaziçi Araştırma & Yönetim Danışmanlık iş birliğiyle yürütülecek panelde, tüketicilerin ürün ve marka profilinin yanında kuyumcuların geleceğe ilişkin beklentileri de ortaya konulacak.

Mücevher Sektörü Endeksi ve Paneli, İstanbul'daki konjonktürel gelişmelerdeki genel eğilimi ortaya çıkaracak. Panel, kuyumcuların kısa dönemdeki geleceğe ilişkin beklentilerini tespit ederken, İKO'ya kayıtlı üyelere ve iş dünyasına da ekonomik faaliyetlerdeki genişleme ve daralmalara ilişkin dönüm noktalarını önceden haber verme imkanı sunacak.

Rehber niteliği taşıması beklenen "Mücevher Sektörü Güven ve Beklenti Endeksi"nin aynı zamanda, sektörün ekonomik faaliyetlerine ilişkin kritik kararlar öncesinde ışık tutması hedefleniyor.

Mücevher Sektörü Endeksi'nde sadece kuyumcuların geleceğine ilişkin beklentiler belirlenmekle kalmayıp, aynı zamanda kuyumcuların tüketici profili de ortaya çıkacak. Endeksle mücevher, altın takı ve gümüş takı satın alan tüketicilerin beğenileri ile tercihleri tespit edilecek. Çalışmada tüketicilerin en çok hangi markayı talep ettikleri ve satın alma davranışlarını etkileyen unsurlar da bilimsel olarak belirlenecek.

Çalışma, 6 endeksten oluşacak

Çalışma süresince her ay düzenli olarak Güven Endeksi, Beklenti Endeksi, Kapı Giriş (Hacim) Endeksi, Harcamaya Dönüşüm Endeksi, Altın Vadeli İşlem Endeksi ve Trend Ürün Endeksi olmak üzere 6 ayrı endeks hesaplanacak. Araştırmalarda, kantitatif araştırma tekniklerinden yüz yüze görüşme yöntemi kullanılacak. Her bir araştırma kapsamında bir periyod için hedef kitle dahilinde 384 işletme ve bin 152 müşteriyle görüşme yapılacak. Bu şekilde iki farklı kitle için aylık bin 536 görüşme, yıllık 18 bin 432 görüşme gerçekleştirilecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İKO Başkanı Norayr İşler, 5 bin yıllık bir kadim mirası temsil eden Türk kuyumculuk sektörünü dünya liderliğine taşımak istediklerini belirterek, Mücevher Sektör Endeksi ve Paneli'nde çıkan sonuçların sektörün gelecek planlamasında rotasını belirlenmesinde büyük fayda sağlayacağını kaydetti. İşler, sektör sorunlarının tespiti ve ihtiyaçlarının belirlenmesinde bu araştırmanın büyük katkı sağlayacağına inandığını da dile getirdi.

Boğaziçi Araştırma & Yönetim Danışmanlık Kantitatif Araştırmalar Direktörü Cevdet Yalçıner ise aylık olarak gerçekleştirilecek endeksin, makroekonomik konjonktürün gidişatıyla ilgilenen üretici, perakendeci, ekonomik aktörler ve karar vericilere yararlı bilgiler sağlayacağını vurguladı. Yalçıner, "Araştırmayla sektör tüketici profilinin belirlenmesi, fiyat değişikliklerinin veya farklılıklarının yansımalarının analiz edilmesi, tüketicilerin kuyumculuk ürünleri alışveriş alışkanlıkları, online alışveriş alışkanlıkları, kuyumcu markalarının bilinirlik durumu, firma sadakat oranlarının ve değişimlerin takip edilmesi, müşteri sadakati ve segmentasyonunun ortaya konması gibi sektörün pazarlama faaliyetlerine ışık tutacak birçok kritik bilgiye ulaşılması hedefleniyor" ifadelerini de kullandı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İKO'dan Mücevher Sektör Endeksi ve Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement