İlk #gunesledevrialem Denemesi İçin Nefesler Tutuldu - Son Dakika
Güncel

İlk #gunesledevrialem Denemesi İçin Nefesler Tutuldu

İlk #gunesledevrialem Denemesi İçin Nefesler Tutuldu

Türkiye'den sadece Sabancı Grubu şirketlerinden Brisa'nın "Resmi Türk Partner" sıfatıyla eşlik edeceği tarihi yolculuğun başlamasına artık günler kaldı.

04.03.2015 14:00  Güncelleme: 14:01

3,5 ay sürmesi planlanan tarihi dünya turunda Solar Impulse, toplam olarak 500 saat havada kalacak ve 35.000 kilometre yol katedecek. Solar Impulse, dünya turu kapsamında sırasıyla Oman, Hindistan, Burma, Çin'e uğradıktan sonra, Pasifik Okyanusu'nu geçerek Hawaii'ye ulaşacak. Hawaii'den ABD'ye geçecek olan Solar Impulse, daha sonra Atlantik Okyanusu'nu aşarak dünya turunu tamamlayacağı Abu Dabi'ye dönmeden önce Avrupa ya da Kuzey Afrika'da son molasını verecek. Solar Impulse, uğrayacağı ülkelerde yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin bilinci ve kullanım alanlarını yaygınlaştırmak amacıyla hükümetlerle ortak kampanyalar yürütecek.

Sadece 47 km/saat hızla havalanıyor

· 17 bin güneş paneli yerleştirilmiş 72 metre uzunluğundaki kanadı ve karbon fiber gövdesi ile Solar Impulse uçağı sadece 2300 kilo ağırlığa sahip.

· Bu sayede havalanması için sadece 150 metrelik bir pistte ve saatte 47 km hıza ulaşması yeterli oluyor.

· Havada ise deniz seviyesinde en düşük 36 km/s, en yüksek ise 90 km/s hızla uçabiliyor.

· En yüksek irtifası olan 8500 metredeki minimumda 57 km/s, maksimumda ise 140 km/s hızla seyredebiliyor.

· Basınç ayarlaması bulunmaması nedeniyle kabin içinde oluşacak sıcaklığın gündüz +40 ile gece -40 aralığında değişmesi bekleniyor. Bu da pilotlar açısından son derece zorlu fiziki koşulları beraberinde getiriyor.

Güneş enerjisiyle ilk insanlı uçuş 1979'da gerçekleşti

İnsanoğlunun sadece güneş enerjisinden elde edilen güçle uçma hayalini gerçekleştirme çalışmaları 1970'lerin ilk yıllarına dayanıyor. İlk insanlı uçuş ise Amerikalı Paul MacGready ve ekibi tarafından Gossamer Penguin adını verdikleri ve daha çok bir helikopteri andıran deneysel uçakla 1979 yılında gerçekleşti. Arada gerçekleştirilen birçok denemenin ardından, Solar Impulse 2010 yılında gece ve gündüz 24 saat kesintisiz uçmayı başaran ilk güneş enerjili uçak olmayı başardı.

Nitekim dünya turunun tamamlanmasıyla, Solar Impulse, dünyanın çevresini yakıtsız olarak sadece güneş enerjisiyle kateden ilk uçak, Solar Impulse'ın mucidi ve pilotları olan Bertrand Piccard ve Andre Borschberg ise dünyanın çevresini güneş enerjisiyle dolaşan ilk insanlar olarak tarihe geçecekler. 25. yılını geride bırakan Brisa ise sürdürülebilirlik felsefesi uyarınca "Yolculuğun Geleceğini Tasarlama" yönünde bugüne kadarki en cesur adımını atmış olacak.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel İlk #gunesledevrialem Denemesi İçin Nefesler Tutuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement