İşe Yeni Başlayan Otomatik BES'li Olacak - Son Dakika
Ekonomi

İşe Yeni Başlayan Otomatik BES'li Olacak

İşe Yeni Başlayan Otomatik BES\'li Olacak

Bireysel emeklilikte otomatik katılım, pilot uygulamasına nisanda başlandı. Ekimde işverenlerle değerlendirilecek ve 2015 Ocak'ta sonuca ulaşılacak.

25.08.2014 14:42

Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, işe yeni başlayan çalışanların Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) otomatik katılımının sağlanacağını ancak, sözleşmenin devam etmesinin gönüllü olacağını söyledi.

Bostan, pilot uygulama aşamasında olan ‘otomatik katılım’ ile ilgili açıklamalarda bulundu. Devlet katkısı ile katılımcı sayısındaki artışın beklentileri karşılasa da sistemdeki kurumsal katılım seviyesinin düşük olduğunu belirten Bostan, “Hazine, kurumsal katılımı artırmak için otomatik katılımı gündeme getirdi ve çalışmalar halen devam ediyor. Buna göre, işe yeni başlayan çalışanların BES’e otomatik olarak katılımı sağlanacak ancak, sözleşmeyi devam ettirip ettirmemek gönüllü olacak” dedi.

Bostan, otomatik katılımın nisanda pilot uygulamasının başladığını ifade ederek, “Ekimde işverenlerle değerlendirme sonrası 2015’in Ocak ayında sonucun raporlanmasını bekliyoruz” dedi.

İŞVEREN İÇİN AVANTAJLI

Bostan, otomatik katılım sürecinin tüm taraflar için kazan-kazan durumu yaratacağına da değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ciddi anlamda desteklenmesi halinde hem birey hem de sektör için çok olumlu sonuçlar doğuracaktır. İlk aşamada sisteme dahil olacak yüksek sayıda katılımcı ve fon birikimiyle büyük bir ivme yakalanacağını, sonrasında da sistemin dengeye oturmasını bekliyoruz. Uygulama işverenlere de avantajlar sağlıyor. Örneğin, işveren katkısı olarak çalışan adına ödenen tutarlar gider olarak gösterilebilecek, vergi matrahından indirilebilecek. İşveren katkısı ve düşük kesinti oranları nedeniyle çalışanların işyerine bağlılığını artıracak. Uygulama, işverenler ile çalışanlar arasındaki iş ilişkisine de olumlu katkı sağlayacak ve nitelikli personelin rakip şirketlere geçiş isteğini azaltacak.”

FON BÜYÜKLÜĞÜ 5 MİLYAR TL'Yİ GEÇTİ

Bostan, “Yeni uygulama işverenler açısından sıkıntı yaratacak mı? sorusunu ise, “Sıkıntı olabilecek nokta, işverenlerin alt yapılarını hazırlamaları konusudur. Ekonominin daha iyi olması, bireylerin refahlarının artması için bu uygulamanın öneminin farkına varılarak, alt yapı çalışmalarının tamamlanıp, desteklenmesini bekliyoruz” şeklinde yanıtladı.

Bostan, BES’in bu yıla çok iyi başladığını söyleyerek “2014’ün ilk 7 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre fon büyüklüğü 5.2 milyar TL, katılımcı sayısında da 549 bin kişilik artış yaşandı. Toplam katılımcı 4.7 milyon kişiyi aştı. 2014 sonunda sektörün 33 milyar fon büyüklüğü ile 5 milyon kişiyi aşan katılımcı sayısına ulaşacağını bekliyoruz” dedi.

PİLOT UYGULAMA DEVAM EDİYOR

Mehmet Bostan, Vakıf Emeklilik olarak otomatik katılımın yaygınlaşmasına destek olduklarını belirterek, şunları söyledi: “Otomatik katılım sürecinde öncü kuruluş olmayı hedefliyoruz. Pilot uygulama çerçevesinde Vakıf Emeklilik olarak çalışmalarımız devam ediyor. Hazine, pilot uygulamanın devamlılığı için denetim yaparak, gelişmeleri takip edecek. Sektörümüz, her türlü altyapısı ile bu tür projeleri yapabilecek, çok çabuk adapte olabilecek durumda. Zaten biz bunu, devlet katkısı sürecinde gösterdik. Uygulamaya hazırız. Tabii bir geçiş süreci olacaktır.”

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi İşe Yeni Başlayan Otomatik BES'li Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement