İshale Karşı Muz ve Leblebi - Son Dakika
Yaşam

İshale Karşı Muz ve Leblebi

İshale Karşı Muz ve Leblebi

Muz, tuzlu çubuk ve leblebi gibi yiyecekler, yaz mevsiminde daha sık görülen ishale karşı doğal bir ilaç görevi görüyor.

01.08.2013 11:32

Muz, tuzlu çubuk ve leblebi gibi yiyecekler, yaz mevsiminde daha sık görülen ishale karşı doğal bir ilaç görevi görüyor.

Yaz mevsiminde daha sık görülen ishaller, enfeksiyonlara bağlı oluşabildiği gibi besinlere bağlı olarak da ortaya çıkıyor. Karpuz, kavun, kayısı, acı biber gibi yiyeceklerin fazla miktarda tüketilmesi nedeniyle barsak dengesi bozuluyor. Bu ishaller en fazla 24-48 saatte düzeliyor.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengiz Boğa, besin kaynaklı ishallere karşı yenecek besinler hakkında bilgi vererek "Muz, tuzlu çubuk kraker, leblebi, asidi kaçmış kolalı içecekler, çay, kahve, yoğurt, peynir ve ayran tüketmek basit ishali önler" dedi.

Boğa, ishallerin çoğunda antibiyotik tedavisinin gereksiz olduğunu, ciddi mikrobik enfeksiyon yoksa destek tedavisinin yeterli olduğunu söyleyerek, bazı ishallerin 1,5 aydan uzun sürdüğüne vurgu yaptı. Bu durumda ishalin neden uzadığının araştırıldığını belirten Dr. Boğa, "Böyle bir hastada mutlaka bakteriyel olmayan emilim bozuklukları ya da başka hastalıkların araştırılması gerekiyor. Çeşitli testler yapılmalı, endoskopi uygulanmalıdır" diye konuştu. Boğa, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İshal sırasında ilaçların etkinliğinin azaldığını da unutmamak gerekiyor. Kronik ağır ishali olanlarda bu sorun yaşanıyor. Tansiyon hastalarına, ishal olduklarında tansiyonlarının takip edilerek var olan ilaçlarını kullanmaları öneriliyor. Tansiyon seviyesi normalse ilaç alması isteniyor." - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam İshale Karşı Muz ve Leblebi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement