İspanya'da Hükümet Kurma Çalışmaları - Son Dakika
Güncel

İspanya'da Hükümet Kurma Çalışmaları

İspanya Kralı 6. Felipe, 26 Haziran'da yapılan erken genel seçimin ardından meclise giren tüm siyasi partilerin liderleri ile görüşerek, hükümeti kurma görevini seçimden birinci parti olarak çıkan Halk Partisi (PP) lideri Başbakan Mariano Rajoy'a verdi.

28.07.2016 22:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İspanya Kralı 6. Felipe, 26 Haziran'da yapılan erken genel seçimin ardından meclise giren tüm siyasi partilerin liderleri ile görüşerek, hükümeti kurma görevini seçimden birinci parti olarak çıkan Halk Partisi (PP) lideri Başbakan Mariano Rajoy'a verdi.

Son 7 ayda iki genel seçimin yapıldığı ve hükümetin kurulamadığı İspanya'da siyasi belirsizlik devam ediyor. 20 Aralık'taki genel seçimlerin ardından diğer siyasi partilerden destek alamadığı için Kral 6.Felipe'nin verdiği hükümeti kurma görevini kabul etmeyen Rajoy, aynı durum devam etmesine rağmen bu kez hükümet kurmak için diğer siyasi partilerle görüşme kararı aldı. 350 sandalyeli İspanyol meclisinde hükümetin kurulabilmesi için iki olasılık bulunuyor, her iki olasılıkta da ülkede 2. büyük parti konumundaki Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) alacağı karar belirleyici olacak.

Rajoy'un, PSOE'nin ve Ciudadanos'un çekimser oylarıyla bir azınlık hükümeti kurması en büyük olasılık olarak öne çıkıyor. PP'nin liderliğinde PSOE ve Ciudadanos'un katılımıyla büyük bir koalisyon kurulması seçeneği ise gerçekçi gözükmüyor. PSOE lideri Pedro Sanchez, "Değiştirmek istediğimizi desteklemeyeceğiz" diyerek, her iki olasılığa da şimdilik kapıları kapattı.

Bu arada İspanya Kralı ile görüştükten sonra basın toplantısı düzenleyen Başbakan Rajoy, mevcut durumda güven oylamasına gitmek için yeterli desteğe sahip olamadığını Kral 6. Felipe'ye ilettiğini söyledi.

Mecliste gerekli desteği bulmaması halinde güven oylamasına gitme niyetinde olmadığını ifade eden Rajoy, "İspanya'nın bir hükümete ihtiyacı var. Ben hükümet etmek istiyorum ama mevcut durumu çözmek bizim dışımızdaki diğer partilere de bağlı" dedi. Rajoy, diğer siyasi partilerle görüşmeleri "makul bir sürede" tamamlayacağını ve hükümet kurmak için yeterli şartlara sahip olup olmadıklarını göreceklerini kaydetti.

İspanya'da geçtiğimiz 20 Aralık'ta yapılan genel seçimler sonucunda siyasi parti liderleri arasında yürütülen müzakereler başarısızlıkla sonuçlanınca hükümet kurulamadı ve 26 Haziran'da erken genel seçime gidilmişti. 20 Aralık'taki gibi 26 Haziran'daki seçimlerden de 1. parti olarak çıkan PP, buna rağmen mecliste tek başına ülkeyi yönetecek çoğunluğu elde edememişti.

350 sandalyeli İspanyol meclisinde 26 Haziran'daki erken genel seçimlerin ardından dağılım şu şekilde oluşmuştu: PP 137, PSOE 85, Podemos 71, Ciudadanos 32, diğerleri 25.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İspanya'da Hükümet Kurma Çalışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement