Kadıköy Belediyesinde Toplu Sözleşme - Son Dakika
Güncel

Kadıköy Belediyesinde Toplu Sözleşme

Kadıköy Belediyesi ile DİSK Genel İş Sendikası arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı.

30.05.2016 15:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kadıköy Belediyesi ile DİSK Genel İş Sendikası arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı.

Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesinde düzenlenen imza törenine, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Genel İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan, sendikanın şube başkanları ve çalışanlar katıldı.

Beko, törende, geçtiğimiz günlerde Kadıköy'de yaptıkları basın açıklaması anımsatarak, "Kiralık İşçi Yasası"nı eleştirdi.

Evden çalışmanın da kadınlar için olumsuzluklar oluşturacağını belirten Beko, şunları kaydetti:

"Ben şimdi buradaki kadınlara soruyorum. Siz doğum yaptıktan sonra çocuklara bakacaksınız, onları büyüteceksiniz, ev işi yapacaksınız. Şimdi siz bu koşullarda evden dışarı çıkabilir misiniz, tiyatroya, sinemaya gidebilir misiniz, sokağa çıkabilir misiniz? Mümkün değil. Burada aileler bakabildiği kadar çocuk yapmalıdır ama bize düşen görev vardır. Önce mahallelerde, belediyelerde, şirketlerde ve devletin tüm iş yerlerinde birer kreş yapması lazım. Çocuklarımız oraya bırakacağız. Daha sonra bizim kadınlarımız işe gidecek. Böyle yapılacak bir çalışmanın altında DİSK olur."

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu da CHP'nin ezilenlerin, geniş halk kesimlerinin temsil edildiği bir parti olduğunu belirterek, gelecekte de sendikal mücadeleyi hep birlikte yürüteceklerini kaydetti.

Kadıköy halkının temsilcileri olduklarını aktaran Nuhoğlu, "Onlar adına bu sözleşmeyi imzalıyorum. Bu sözleşmenin hepinize hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

Konuşmaların ardından DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ile Genel İş Sendikası Genel Başkan Remzi Çalışkan toplu iş sözleşmesini imzaladı.

Günün anısına DİSK Genel Başkanı Beko, Kadıköy Belediye Başkanı Nuhoğlu'na plaket verdi.

Sözleşmeden

İmzalanan toplu iş sözleşmesi ile ücret zammı birinci yıl için yüzde 12, ikinci yıl içinse yüzde 10 olarak belirlendi.

Sözleşmeye "aile içi şiddet", "psikolojik taciz", "yerel yaşamda engelli hakları" ve "kültürel faaliyetler"le ilgili maddeler eklendi.

Sözleşmedeki kültürel çalışmalar maddesine göre belediye işçilerinin çocukları Kadıköy ilçesinde ikamet şartı aranmaksızın Kadıköy Belediyesine bağlı sanat merkezleri, kültür merkezleri, spor merkezleri ve benzeri tesislerden yararlanabilecek.

Ayrıca her sözleşme yılı için sendika ve belediye tarafından ortak bir şekilde belirlenecek olan 2 tiyatro oyununun işçilere ücretsiz bir şekilde gösterimi işveren tarafından sağlanacak.

Psikolojik taciz maddesine göre, işveren iş yerinde "kasıtlı veya sistematik olarak" belirli bir çalışanın aşağılanması, küçümsenmesi, dışlanması, kişiliğinin ve saygınlığının zedelenmesi, kötü muameleye tabi tutulması, yıldırılması ve benzeri şekillerde ortaya çıkan ve sayılan davranışların ortaya konulduğuna dair "kuvvetli emareleri" bulunan psikolojik tacizin önlenmesi için gerekli çalışmaları yapacak.

Sözleşmeye göre ayrıca, işçilerin en az yüzde 30 ile yüzde 69 arası engelli çocuğu olanlara hastalık (engellilik) raporuna dayalı ve çalışan ebeveynlerden sadece biri tarafından kullanılmak üzere, bulunduğu yıl izni dışında birikmiş izni bulunmayanlara bir yıl içinde toptan veya bölümler halinde 10 güne kadar izin verilecek.

"Aile içi şiddetin önlenmesi" maddesi kapsamında ise işçilerin ailesinin şikayeti üzerine aile içi şiddet uygulandığı durumlarda, belediye sosyal hizmet uzmanının yapacağı değerlendirme ve adli makamlara yansıyan durumlar varsa bunları belgelemek koşuluyla işçinin maaşının yüzde 50'si bir yıl süreyle mağdur olan eşine ve çocuğuna ödenecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kadıköy Belediyesinde Toplu Sözleşme - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement