Kangal" ve "Aksaray Malaklısı"Nın Genetiği Araştırılıyor - Son Dakika
Yerel

Kangal" ve "Aksaray Malaklısı"Nın Genetiği Araştırılıyor

CÜ Kangal Köpeği Araştırma ve Yetiştirme Merkezi, Anadolu'daki önemli köpek ırklarından "Kangal" ve "Aksaray Malaklısı"nın genetiğini araştırmak için çalışma başlattı Merkezin Müdürü Yrd. Doç. Dr. Oğrak: "Amacımız, her iki köpeğin, genetik yapıları farklı birer ırk olduğunu tescillemek" "Çok sayıda Kangal.

19.09.2014 11:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÖNDER FELEK - Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Kangal Köpeği Araştırma ve Yetiştirme Merkezi, "Kangal" ve "Aksaray Malaklısı" cinsi köpeklerin genetiğini araştırmak için çalışma başlattı.

CÜ Kangal Köpeği Araştırma ve Yetiştirme Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yusuf Ziya Oğrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kangal ve Aksaray Malaklısı cinsi köpeklerin birbirine benzediğini, pek çok kişinin bu iki cinsi karıştırdığını söyledi.

Oğrak, bu duruma açıklık getirmek ve ayrı ırk olduklarını tescillemek için "Kangal ve Aksaray Malaklısı'nın Genetik Olarak Karşılaştırılması" adlı araştırma projesi hazırladığını belirtti.

Fiziksel olarak bakıldığında Kangal ile Aksaray Malaklısı'nın birbirine benzediğine dikkati çeken Oğrak, şunları kaydetti:

"Vücut ölçümlerini yaptık. Morfolojik yapıları itibarıyla Aksaray Malaklısı daha iri. Kangalların erkeklerde 70-75 santimetre olan omuz yüksekliği, Aksaray Malaklısı'nda 85 santimetreye kadar çıkıyor, kemik yapıları itibarıyla daha iriler, kol kalınlıkları ve kafa yapıları Kangal'dan daha büyük. Aksaray Malaklısı'nın dudakları ve göz torbaları daha sarkık, Kangal'ın yüzü daha derli toplu ve daha gergin, kafası ve vücudu daha büyük. Aksaray Malaklısı'nın daha agresif ve saldırgan olduğu söyleniyor."

Bazı önemli farklılıklarına rağmen her iki cins köpeğin renk ile kulak, alın, yapısı açısından benzer özellikleri bulunduğunu anlatan Oğrak, Kangallar ile Aksaray Malaklısı'nı ayırt etmenin zor olduğunu belirterek, "Bu özellikleri genetik olarak araştıracağız. Çok sayıda Kangal ve Aksaray Malaklısı'ndan aldığımız kanların DNA analizlerini yapacağız, her iki ırkın benzerliklerini ve farklılıklarını tespit edeceğiz" ifadesini kullandı.

Projenin, üniversitenin araştırma fonundan yararlanması için CÜ Rektörlüğüne sunulduğunu dile getiren Oğrak, "Amacımız, her iki köpeğin, genetik yapıları farklı birer ırk olduğunu tescillemek. Muhtemelen sonuç da öyle çıkacak" dedi.

Oğrak, Aksaray Malaklısı'nın farklı bir genetiğinin çıkmasını beklediklerini söyledi.

Yurt dışında aynı cins köpeklerden kısa tüylüsünün farklı, uzun tüylüsünün farklı bir ırk olarak kabul edildiğini belirten Oğrak, çalışmanın bu nedenle önemli olduğunu ve yaklaşık 6 ay içerisinde sonuçlandırmayı planladıklarını kaydetti.

Melezleme çalışmaları

Oğrak, Kangal ve Aksaray Malaklısı'nın güçlü yapıya sahip olmaları nedeniyle kötü niyetli insanlar tarafında köpek dövüşünde kullandığına işaret ederek, "Ben şahit olmadım ama internette gördüm. İçler acısı bir durum, insanlık dışı. Bu durumlara güvenlik güçlerinin müdahale edip, bunları yapan kişileri cezalandırması lazım" dedi.

Her iki ırkın özelliklerinden de faydalanmak isteyen bu tür kişilerin "canavar" yaratma amacıyla melezleme yapmaya çalıştığını öne süren Oğrak, "Hatta Kangalların Pitbullarla melezlendiğini de duyduk ancak melezleme bir süreçtir, bunu bilimsel altyapısı olan insanların yapması ve bir amaca yönelik olması lazım. Bir köpekle melezleme olmaz. Çok sayıda hayvanla yapılır ve birkaç nesil sürdürülmesi gerekir" diye konuştu.

Oğrak, melezlemeyle bütün iyi özelliklerin bir köpekte toplanmasının mümkün olmadığını, hatta bazen istenmeyen sonuçların da ortaya çıkabileceğini sözlerine ekledi. - Sivas

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kangal' ve 'Aksaray Malaklısı'Nın Genetiği Araştırılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement