Kanserde Yaşam Süresini Uzatan Tedavi Yöntemi - Son Dakika
Güncel

Kanserde Yaşam Süresini Uzatan Tedavi Yöntemi

Kanserde Yaşam Süresini Uzatan Tedavi Yöntemi

Oncompass adı verilen tedavi stratejisi sayesinde hangi tümör için hangi ilacın kullanılacağı genetik testlerle kısa sürede ortaya konuluyor.

12.03.2015 13:37  Güncelleme: 13:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kanser hastası sayısı her geçen gün artarken, tıp dünyası ise kanserin tedavisine her gün bir adım daha yaklaşıyor. Kanseri yenebilmek için yoğun bir savaş veren tıp adamlarının bu savaştaki en önemli galibiyetlerinden biri, hastanın genetiğine uygun geliştirilen ilaçlarla tümörü doğrudan hedef alarak yok etmek oldu. Kişiselleştirilmiş kanser tedavisi adı verilen bu yeni tedavi planlamasında, genetik faktörler dikkate alınarak geliştirilen kişiye özel ilaçlar ve tedavi yöntemleriyle artık kansere karşı daha bilinçli ve etkili bir mücadele veriliyor. Bu sayede ise hastaların yaşam süresi uzuyor. Kişiselleştirilmiş kanser tedavisini ve Oncompass tedavi stratejisinin nasıl uygulandığını Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Burak Şakar anlattı: "Moleküler biyoloji, genetik ve hücre bilimindeki gelişmeler sayesinde kanserin nasıl başladığı, geliştiği ve yayıldığı artık çok daha iyi tespit edilebiliyor. Aynı kanser tipinde dahi moleküler düzeyde oluşan farklılıklar, hastaların tedavilere değişik yanıtlar vermesine neden olabiliyor. Bu gelişmeler kanserin tedavi planlamasının da aynı doğrultuda farklılaşmasını sağlıyor. Artık tek bir tanı ve buna uygun tedavinin yerini, kanserin moleküler düzeyde incelenmesi ve sonuçlara uygun tedaviyi esas alan 'bireyselleştirilmiş tedavi' yaklaşımı alıyor. Tüm bunların sonucunda ise kişilerin yaşam süresi uzuyor."

Her hastaya aynı tedavi dönemi bitecek

Tıp dünyası son dönemde artık kişiye özel tedavilerle kansere karşı ciddi bir savaşın içine girdiğini ve hastanın genetiğine uygun ilaçlar ile tümörlerin artık doğrudan hedef alındığını kaydeden Prof. Dr. Burak Şakar, "Her hastaya aynı kemoterapi tedavisi uygulanmasından vaz geçilmeye çalışılıyor. Şu anda kanser tedavisinde doğrudan hücre bölünmesini hedefleyen kemoterapi ilaçları kullanılırken, artık bazı genetik testler yapılarak hangi hastaya hangi ilacın daha faydalı olabileceği tespit ediliyor. Hastaya gereksiz yere kemoterapi verilmesinin önüne geçilmesiyle hem sağlam dokuların hasar görmesinin hem de gereksiz maliyetin önüne geçilmesi hedefleniyor" dedi

Tümörle ilgili daha çok şey biliyoruz

Prof. Dr. Burak Şakar, geçmişe oranla günümüzde tümörlerle ilgili daha çok şey bilindiğinin altını çizerek şöyle devam etti: "Tedaviye başlanmadan önce tümörün özellikleri belirlenerek; tümörün seyir hızı, hastanın bundan sonraki hayatına nasıl etki edebileceği, uygulanacak tedaviye karşı alınacak yanıtlar önceden saptanıyor. Elde edilen sonuçlara dayanarak tedavi ve hedefler belirleniyor. Artık bu yaklaşımla, tüm kanserlerde hastalığa özel bir tedavi değil, kanserin özelliklerine göre planlama yapıyoruz."

60 kanser geni analiz ediliyor

Hastaların kişisel mutasyon profilinin hangi hedefe yönelik tedavinin o hastada işe yarayıp yaramayacağını etkilediğini vurgulayan Prof. Dr. Burak Şakar, bundan yola çıkarak doğru ilacın nasıl tespit edildiği hakkında şu bilgileri verdi: "Kanserde 1 milyon mutasyon potansiyeline sahip 138 'sürücü' gen bulunuyor. Ruhsatlı ya da klinik çalışmalarda kullanılan en az 200 bileşik bulunuyor. Doktorun hasta için en iyi kişisel tedaviyi seçmesi, karmaşık tanı ve bilgi teknolojisi gerektiriyor. Birçok kanser geninde ve her tümörde 1 ila 8 arasında mutant gen bulunurken, 'Oncompass' gibi kişiselleştirilmiş kanser tedavi stratejileri tümörlerdeki mutant kanser genlerini saptamaya yarıyor. Bunun için hastanın kanser tanısı konulan tümör dokusu örneği kullanılıyor ve bu doku örneğinden hastanın DNA'sı çıkarılarak sayısı 60'ı bulan en önemli kanser genleri analiz ediliyor."

Doğru ilaç saptanıyor

Prof. Dr. Şakar, hedeflenmiş ve kişiselleştirilmiş tedavilerin başarısının artacağını ve zaman içinde maliyetlerin de düşeceğini ifade ederek, "Örnek vermek gerekirse, hedefe yönelik mevcut en iyi tedavileri ortaya koymayı amaçlayan Oncompass'ın veritabanında 200'den fazla hedefe yönelik tedavi ilacı bulunuyor. Bu ilaçların etkinliği hastanın kanser geni testiyle çaprazlanarak etki potansiyeli olan ve olmayan ilaçlar listeleniyor. Yapılan testlerin sonuçlarına göre ise tümördeki özgün gen mutasyonunu hedefleyen güncel klinik çalışmalardan en uygunu saptanıyor" diye konuştu. Prof. Dr. Şakar, önümüzdeki yılların kanser tedavisinde daha az yan etkili, fakat tedavi edici özelliği daha fazla olan bireysel tedavilerin dönemi olacağını da sözlerine ekledi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kanserde Yaşam Süresini Uzatan Tedavi Yöntemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement