Kemençe Kültürü Parkta Yaşatılacak - Son Dakika
Yerel

Kemençe Kültürü Parkta Yaşatılacak

Giresun'un Görele ilçesinde DOKA destekli "Kemençe ve Kültür Parkı" projesi kapsamında, içerisinde 6 metrelik dev kemençe heykeli, kemençe dinleti evi ve kemençe müzesi gibi mekanların yer alacağı parkla kemençe kültürünün yaşatılması amaçlanıyor Parkın Karadeniz Sahil Yolu güzergahında inşa edilecek olmasıyla, yerli ve yabancı turistlere kemençe kültürünün yerinde tanıtılması sağlanacak.

23.03.2014 11:06

GÜLTEKİN YETGİN - KAMİL YILMAZ - Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) destekli "Kemençe ve Kültür Parkı" projesi kapsamında içerisinde 6 metrelik dev kemençe heykeli, kemençe dinleti evi ve kemençe müzesi gibi mekanların yer alacağı parkla kemençe kültürünün yaşatılması amaçlanıyor.

Görele Belediyesince hazırlanan ve DOKA'dan hibe almaya hak kazanan projeyle, bazı tarihçiler tarafından anavatanının Görele ilçesi olduğu öne sürülen kemençenin ölümsüzleştirilmesi hedefleniyor. Kemençe ve Kültür Parkı'nın Karadeniz Sahil Yolu güzergahında inşa edilecek olmasıyla, yerli ve yabancı turistlere kemençe kültürünün yerinde tanıtılması sağlanacak.

Belediye Başkanı Ertuğrul Melikoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeyle yöre kültürünün en önemli enstrümanı olan kemençenin yaşatılması, gelecek kuşaklara aktarılması ve yeni nesillere sevdirilerek benimsetilmesinin amaçlandığını söyledi.

Hazırladıkları projeyi DOKA'ya sunduklarını ve hibe almaya hak kazandıklarını anlatan Melikoğlu, tarihçilerin, kemençenin anavatanının Görele olduğunu belirttiğini dile getirdi.

"Biz de bölgemizde kemençe ve horon kültürünün yaşatılması, geliştirilmesi, geçmişten gelen kültürlerin daha dinamik bir şekilde yaşatılması noktasında, yapmış olduğumuz faaliyetlere bir yenisini daha ekledik" diyen Melikoğlu, "Halkımıza kemençe kültürüyle iç içe, kemençe sanatının yaşatılıp icra edilmiş olduğu bir parkı kazandırmak bizi mutlu ediyor" ifadesini kullandı.

Karadeniz Sahil Yolu güzergahında olacak

Parkın, Karadeniz Sahil Yolu geçişiyle oluşan dolgu alanları içerisinde inşa edileceğini belirten Melikoğlu, şöyle konuştu:

"Parkta kemençenin satılacağı stantlar olacak. Otoparkı, otobüslerin durabileceği yerler, sosyal mekanlar olacak. Yerli ve yabancı turistlerin yolda durabilecekleri, yöre kültürünü daha iyi tanıyabilecekleri, o noktada belki tur operatörlerinin uğrayabilecekleri bir park olacak. Kemençe kültürünün en iyi şekilde gösterildiği sanatçıların sunulacağı bir kültür merkezi yapılacak."

Melikoğlu, Kemençe ve Kültür Parkı'nda kemençe müzesi, kemençe atölyesi, kemençe dinleti evi, 6 metrelik kemençe heykeli yer alacağını vurgulayarak, "Sanat ve sanatçılarımızdan istifade ederek kemençe kültürünün ve sanatının yaşatılacak olduğu fiziksel mekanlar dizayn edeceğiz. Kemençe kültürü temalı park, kemençe çerçevesinde dizayn edilecek" dedi. - Giresun

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kemençe Kültürü Parkta Yaşatılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • PAMUK TÜRK: EEEE bekliyoruz ne zaman yapcaniz görmeden ölmesek bari hep vaad edinsakinyapmayin 0 0 Yanıtla

Advertisement