Kirayla İlgili En Çok Merak Edilen Soruların Cevapları - Son Dakika
Ekonomi

Kirayla İlgili En Çok Merak Edilen Soruların Cevapları

Kirayla İlgili En Çok Merak Edilen Soruların Cevapları

Kirayla ilgili mükelleflerin aklına takılan sorular var. En çok merak edilen de kira gelirleri ile ilgili uygulamalar.

03.03.2015 09:22  Güncelleme: 09:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kira konusunda yapılan yeni düzenlemeler ile birlikte bazı uygulamalarda değişiklilklere gidildi. Bazıları ise aynen devam ediyor. İşte değişiklik sonrası merak edilen soruların cevapları.

YAZLIK EVİNİ KİRAYA VERENLER

2014 yılında yazlıklannı kiraya verenlerin, elde ettikleri kiranın tutarı, 3.300 lirayı aşmışsa beyan edilmesi gerekiyor. İstisna sınırı aşılmamışsa beyanname verilmeyecek.

KİRA STOPAJI YATIRMAZSA

İş yeri kiralarında, kiracının brüt kira tutan üzerinden "yüzde 20 stopaj" yapıp vergi dairesine yatırması gerek. Şayet, kiracı stopaj yapmaz ve vergi dairesine yatırmazsa, iş yeri sahibinin, bundan dolayı herhangi bir "sorumluluğu yok". İş yeri kiralarında kiracı, stopajı vergi dairesine beyan etmemiş ya da yatırmamış olsa dahi, hesaplanan gelir vergisinden "mahsup" imkanı var.

APARTMANLARIN REKLAM GELİRLERİ

Binalar; reklam vb. amaçlarla çatı, duvar ve bahçelerini kiraya verebiliyorlar. Söz konusu yerlerin kiraya verilmesi nedeniyle elde edilen gelirlere, ödemeyi yapan firma tarafından önce "yüzde 20″ gelir vergisi stopajı uygulanıp, kalan bedel kat maliklerine ödeniyor.
Kat maliklerinin "hisselerine düşen" gelirin yıllık brüt toplamı 2014 yılı için 27 bin lirayı aşarsa gelirin tamamı beyan edilecek.

ŞİRKETTEN KİRALAMAYA KDV VAR

KDV Kanunu"na göre, işletmeye dahil olan gayrimenkullerin kiraya verilmesi, KDV'nin konusuna giriyor. Burada kiralanan söz konusu gayrimenkul, işletmenin "faaliyetine girmese de KDV ye tabi". İşletmenin aktifinde kayıtlı olmayan, işletmeye dahil olmayan gayrimenkullerin kiralanması işlemlerinde "KDV ve sorumluluk sözkonusu değil".

İNTİFA HAKKI SAHİBİNİN KİRA GELİRİ

Başkalarına ait bir eşya veya mal varlığı üzerinde belli bir kişiye tam yararlanma olanağı sağlayan, ancak mülkiyet devrini kapsamayan, diğer deyişle mül kiyetin mal sahibinde kalması . kaydıyla kul lanma hakkının bir başka kişiye devrini esas alan "intifa hakkı", gelir vergisi açısından özellikli bir durum. İntifa hakkı sahibi, söz konusu gayrimenkulü kiralarsa, elde ettiği gelir için gelir vergisi mükellefiyeti oluyor ve kira gelirine ilişkin esaslar uygulanıyor.

BEYAN DIŞI BIRAKILAN KİRALAR

Vergide zaman aşımı süresi 5 yıl. Vergi dairesi elemanlannın beyan edilmeyen ya da eksik beyan edilen kira gelirlerini tespit etmesi halinde, geriye dönük 5 yılın kira gelirlerine ilişkin vergiler cezalı olarak istenebilir. Geçmiş yıl kira gelirlerini beyan etmeyenlerin, Vergi Usul Kanunu nun 371. Maddesi'ne göre, "pişmanlık" yolu ile beyan etmeleri mümkün. (Kaynak:Emlak Gazetesi)

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Kirayla İlgili En Çok Merak Edilen Soruların Cevapları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Xxxy: Alropol kardeşim. Bu memlekette artık neyi adaletle yapıyorlarda bunu yapsınlar. Çevir kazı yanmasın hesabı bunların ki 5 0 Yanıtla

Advertisement