Kızıl Kmerler'in İki Liderinin Yargılanması - Son Dakika
Güncel

Kızıl Kmerler'in İki Liderinin Yargılanması

Bugünkü duruşmada Çam Müslümanlarına ve etnik Vietnamlılara karşı işlenen soykırım iddiaları üzerinde duruluyor.

17.10.2014 12:41

Kamboçya'da 1970'li yıllarda hüküm süren Kızıl Kmerler'in savaş suçuyla yargılanan ve ömür boyu hapse mahkum edilen iki üst düzey lideriyle ilgili devam eden davanın ikinci aşaması bugün başladı.

Pol Pot yönetiminin yaşayan iki üst düzey liderine karşı devam eden davanın bugünkü duruşmasında, Çam Müslümanlarına ve etnik Vietnamlılara karşı yapılan soykırım, cinsel taciz ve tecavüz iddiaları üzerinde duruluyor.

Birleşmiş Milletler (BM) desteğiyle Kamboçya'da kurulan mahkeme binasının önünde toplanan yüzlerce Kızıl Kmerler rejimi kurbanı, maddi tazminat talebinde bulundu. Göstericiler, yaptıkları açıklamada, Kızıl Kremler rejimi kurbanlarına atfedilen anıtlar ve anma günü gibi sözde "manevi tazminatların" bir değeri olmadığını belirttiler.

Ağustos ayında yapılan duruşmada, dönemin devlet başkanı 83 yaşındaki Khieu Samphan ile grubun ideolojik yöneticilerinden 88 yaşındaki Nuon Chea, 1970'lerde ülkedeki terör olaylarında rolü bulunması ve insanlığa karşı işledikleri savaş suçu nedeniyle ömür boyu hapse çarptırılmışlardı.

Ekonomik durumlarının iyi olmadığı açıklanan iki liderle ilgili devam eden davada, mahkeme maddi tazminatla ilgili bir beklenti içine girilmemesi gerektiğini belirtmişti.

Kızıl Kmerler'in 4 liderinin yargılanmasına 2011'de başlanmıştı. Samphan, daha önceki duruşmalarda, ülkenin başında bulundukları dönemde öldürülenlerin ailelerinden özür dilemişti.

1960'lı yılların sonlarında Kamboçya Komünist Partisi'nin silahlı kolu olarak kurulan Kızıl Kmerler, 1975'te başkent Phnom Penh'e saldırı düzenleyerek iktidarı ele geçirmişti. Milyonlarca kişinin zorla köylere yerleştirilerek kolektif çiftliklerde çalışmaya zorlandığı, rejim düşmanlarının aileleriyle katledildiği, yoksulluk nedeniyle açlık ve salgın hastalıkların baş gösterdiği Kızıl Kmer iktidarı sırasında yaklaşık 2 milyon kişi yaşamını yitirmişti.

20. yüzyılın en kanlı rejimlerinden bir kabul edilen Pol Pot liderliğindeki Kızıl Kmer iktidarı, Vietnam birlikleri ile Vietnam yanlısı Kamboçyalı komünistlerin 1979'da ülkeyi işgal etmesiyle son bulmuştu. Çin'e kaçan Pol Pot yönetiminde Kamboçya'nın ücra köşelerine çekilen Kızıl Kmerler, 1992'de imzalanan anlaşmaya kadar gerilla savaşını sürdürmüştü. Kızıl Kmerler, 1998'de Pol Pot'un ölümünden sonra dağılmıştı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kızıl Kmerler'in İki Liderinin Yargılanması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement