Kobani'de Işid'e Karşı Savaşan Muhalifler - Son Dakika
Güncel

Kobani'de Işid'e Karşı Savaşan Muhalifler

Suriyeli birçok muhalif grup, Kobani'de IŞİD'e karşı savaşıyor Aktivist İbrahim Müslim: "Kobani'de IŞİD'e karşı savaşan 6 Suriyeli muhalif grup var"

21.10.2014 16:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriyeli birçok muhalif grup, Kobani'de (Ayn el Arap) YPG'nin yanında IŞİD'e karşı mücadele ediyor.

Kobani'deki savaşın birçok etkeni olduğu belirtiliyor. Bu etken arasında ABD öncülüğündeki koalisyonun yapmayı vadettiği askeri yardım ve eğitimden faydalanma, IŞİD'in Kobani'yi ele geçirmesinin ardından çevre bölgelere yayılması ihtimali, bazı grupların geçen yıl kaybettikleri alanları geri almayı istemesi sıralanıyor.

Kobani'den AA'ya konuşan aktivist İbrahim Müslim, YPG'nin yanında IŞİD' karşı savaşan 6 grup olduğuna değinerek, bunların Cephetu'l Ekrad (Kürtler Cephesi), Türkmenler ve Araplardan oluşan Şems eş- Şimal (Kuzey Güneşi), Suvvar er-Rakka (Rakka Devrimcileri), Ahrar'u Cerablus (Cerablus'un Özgürleri), Umenau'r-Rakka Tugayı, Ahraru's Sifira (Sifira'nın Özgürleri), olduğunu söyledi.

Suriyeli muhalif gruplardan YPG'ye destek olan savaşçıların yaklaşık bin kişi olduğunu kaydeden Müslim, Kobani'deki savaşçıların toplam sayısını vermedi. Müslim, YPG'nin küçük yaştaki savaşçıları bölgeden uzaklaştırdığını ve tecrübelilere yer verdiğini ifade etti.

Kobani'deki Özgür Medya Birliği basın sorumlusu Mustafa Bali de,  söz konusu grupların "Burkanu'l Fırat Operasyonu" çatısı altında biraraya geldiklerini ve operasyonları YPG ile koordinasyon halinde yürüttüklerini kaydetti.

Bali, IŞİD'in Rakka ve Halep kırsalında konuşlandıkları yerleri ele geçirmesinin beri yaklaşık bir yıldır Suvvar er-Rakka ve Ahrar'u Cerablus gibi grupların Kobani'de bulunduklarını dile getirdi.

Mustafa Bali, YPG'nin söz konusu grupların IŞİD'e karşı savaşta işbirliği yapmasını, savunmayı güçlendirmek ve başarılı olması halinde çevre bölgeleri rahatlatmak için istediğini belirtti.

-Kobani'de bulunmayan gruplar

Öte yandan, İslami Cephe gibi birçok muhalif grup ise Kobani'deki savaşta yer almayarak Halep'in kuzey banliyölerinde kontrolleri altında bulunan bölgelerdeki durumlarını IŞİD saldırılarına karşı güçlendirmeyi tercih etti.

Kobani'deki savaşta yer almayan muhalif gruplar, Halep'i kuşatma altına almaya çalışan Esed güçlerine püskürtmek ile meşgul olduklarını ve Şam yönetimine saldırmaması nedeniyle ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun gerçek niyetinden şüpheli olduklarını belirtiyor. Kobani'ye destek vermeyen muhalif grupların ayrıca Esed rejimiyle olan bağlantısı nedeniyle YPG'ye güvenmedikleri kaydediliyor. - Halep

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kobani'de Işid'e Karşı Savaşan Muhalifler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement