Kongo'da Devlet Başkanı Seçimine Doğru - Son Dakika
Güncel

Kongo'da Devlet Başkanı Seçimine Doğru

Kongo'da Devlet Başkanı Denis Sassou Nguesso'nun 2016'da 3. kez göreve gelmesi için öngörülen anayasa değişikliğine karşı yürüyüş düzenlendi.

28.09.2015 13:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kongo'da Devlet Başkanı Denis Sassou Nguesso'nun 2016'da 3. kez göreve gelmesi için öngörülen anayasa değişikliğine karşı yürüyüş düzenlendi.

Muhalefet ve sivil toplum kuruluşlarından binlerce kişi, Sassou Nguesso'nun geçen hafta aldığı, anayasa değişikliği için referandum kararını protesto etmek amacıyla başkent Brazzaville'de sokağa döküldü.

Muhalefetten Anayasal Düzene ve Demokratik Değişime Saygı Halk Cephesi (FROCAD) ve Kongo Demokrasisi İçin Birlik (UDC) partisinin çağrısı üzerine yürüyüş düzenleyen göstericiler, "Anayasa darbesine hayır", "İki dönem görev yeter" ve "Anayasa bir bez parçası değil" sloganları attı.

Muhalefet, 2016'de görev süresi sona eren 72 yaşındaki Nguesso'nun anayasaya aykırı olmasına rağmen 3. kez göreve gelmek için anayasa değişikliğine gitmek istediğini iddia ediyor.

Kongo'da 1997'ten bu yana iktidarda olan Nguesso ise referandumla, devletin işleyişiyle ilgili yeni düzenlemelerin öngörüldüğü yasa tasarısını halkın kararına bırakmayı amaçladıklarını bildirdi.

Ülkede gelecek yılın ortasında devlet başkanı seçimlerin düzenlenmesi planlanıyor.

Anayasada, devlet başkanının üst üste 2 dönem görev yapabileceğine ve adayların en fazla 70 yaşında olması gerektiğine yönelik madde bulunuyor. Bu koşullar, Nguesso'nun devlet başkanı seçimine aday olmasının önünde engel teşkil ediyor.

Sassou Nguesso, 3. kez göreve gelmesini sağlayacak anayasa değişikliğine karşı çıkan Kongo Ticaret Bakanı Claudine Munari ile Kamu Hizmeti ve Devlet Reformu Bakanı Guy Brice Parfait Kolelas'ı geçen ay görevden almıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kongo'da Devlet Başkanı Seçimine Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement