Kosovo: Jednodnevni Štrajk Prosvetara İ Zdravstvenih Radnika - Son Dakika
Güncel

Kosovo: Jednodnevni Štrajk Prosvetara İ Zdravstvenih Radnika

Zaposleni u zdravstvu i obrazovanju na Kosovu danas su stupili u jednodnevni štrajk, nezadovoljni zbog toga što se ne primenjuje kolektivni ugovor. Štrajku se nisu odazvale sve školske ustanove, ali jesu radnici u zdravstvu.

30.01.2015 12:53

Zaposleni u zdravstvu i obrazovanju na Kosovu danas su stupili u jednodnevni štrajk, nezadovoljni zbog toga što se ne primenjuje kolektivni ugovor. Štrajku se nisu odazvale sve školske ustanove, ali jesu radnici u zdravstvu. Zdravstvene ustanove danas primaju samo hitne slucajeve.

Zahtevi sindikata su da se ispune stavke iz Kolektivnog ugovora, kao što su dva evra dnevno za topli obrok, 0,5 odsto plate za svaku godinu radnog staza, pokrivanje 70 odsto troškova putovanja prosvetnih radnika, kao i isplata tri licna dohotka radnicima koji odlaze u penziju.

Blerim Syla, predsednik Sindikata zdravstvenih radnika Kosova, koji je obišao štrajkace u jednom od Centara porodicne medicine u Prištini, potvrdio nam je da se preko 13 hiljada zdravstevnih radnika stupilo u štrajk. Oni traze svoja prava, koja im pripadaju kroz kolektivni ugovor potpisan aprila meseca prošle godine, ali i povecanje plata koje im je obecano, kaze Syla i dodaje:  "Pocetak pregovora o platama, to je razumno i sami su to rekli, ali nazalost juce smo bili na pragu postizanja sporazuma sa ministrom (zdravlja), ali u poslednjem momentu na sastanku sa premijerom je propalo zato što je premijer stvar vratio na nulu."

Radnici u zdravstvu nisu zašticeni, svakodnevno su izlozeni infekcijama i svakodnevno su u opasnosti.

"Vi znate, da ti radnici ako danas imaju 400 eura platu, sutra odu u penziju od 80 ili 125 eura, zato je danas nije uredu da govorimo o platama", kaze Syla.

Predsednik Sindikata zdravstvenih radnika Kosova, takode, istice da nije pošteno da oni koji su juce se zaposlili imaju ista primanja kao oni koji rade vec 30 godina.

Doktorka Igbale Morina-Malushaj, predsednica Sindikata zdravstevnih radnika za region Prištine, za AA naglašava da je sindikat pokušao dijalogom da reši probleme, ali da se nije naišlo na razumevanje.

"Buduci koraci, ukoliko Vlada ne reaguje posle ovog štrajka, odlucili smo da posle deset dana izadeno na protest ispred Vlade", kaze Morina-Malushaj.

I prosvetni radnici u preduniverzitetskom obrazovanju širom Kosova su danas u štrajku, mada nisu jedinstevni kao njihove kolege iz zdravstva. Pojedine škole rade, ali ipak vecina štrajkuje. Selami Salihu, nastavnik osnovne škole "Faik Konica" iz Prištine kaze da je njegova škola u štrajku i da ucenici nisu došli zato što su imali informaciju da se štrajkuje.

"Nadam se da ce biti razumevanja za naše zahteve i nadam se da nece biti radikalizacije štrajka ili drugih koraka", kaze Salihu.

On istice da je Vlada tek preuzela duznosti i da zato veruje da ce biti postignuto rešenje da se barem osnovne stavke iz kolektivnog ugovora ispune. - Kosova

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kosovo: Jednodnevni Štrajk Prosvetara İ Zdravstvenih Radnika - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement