Maden İşçisinin Parkı da Kömür Ocağı Gibi - Son Dakika
Güncel

Maden İşçisinin Parkı da Kömür Ocağı Gibi

Madenden çıkış kapısının kilitli olmasıyla gündeme gelen TTK Üzülmez Müessese Müdürlüğü'nde yerin metrelerce altından çıkan işçiler için düzenlenen dinlenme alanı, kömür ocağı şeklinde tasvir edilen kamelyası, minyatür maden girişi, kömür vagonları ve taş kömürü parçalarıyla karanlık dehlizleri andırıyor.

12.09.2014 11:36

FERDİ AKILLI - Madenden çıkış kapısının kilitli olmasıyla gündeme gelen Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessese Müdürlüğü'nde "kara elmasın" kararttığı yüzlerle aydınlığa hasret çalışan işçiler için düzenlenen dinlenme alanı, kömür ocağı şeklinde tasvir edilen kamelyası, minyatür maden girişi, kömür vagonları ve taş kömürü parçalarıyla karanlık dehlizlerden izler taşıyor.

Yüzlerce galerinin oluşturduğu yer altı şehirlerinde 160 yılı aşkın süredir kömür kazan madenciler, kendilerini bekleyen riskler nedeniyle sevdikleriyle vedalaşarak girdikleri ocaktan "geçmiş olsun" denilerek çıkmalarının ardından çalışma sahalarından izler taşıyan parkta adeta soluklanıyor.

"Mutlak karanlık" olarak niteledikleri yerin altında mesaileri başlamadan önce parkta sohbet eden işçiler, maden ocaklarında göçüklerin önlenmesinde kullandıkları tahkimat sisteminden yapılmış kamelyada kömür karası yerine sarmaşıklarla çevrilmiş yeşil örtüyü, çimlerin üzerinde alın terinin simgesi "kara elması" süs olarak görmenin keyfini yaşıyor.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Üzülmez Şube Başkanı Ergin Cin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müessese müdürlüğünde yaklaşık bin 800 işçinin üç vardiyada çalıştığını söyledi.

Yer altı ve yer üstünde çalışan işçilerin mesai öncesi ve sonrası sohbet edebilecekleri, müessese müdürlük binasında işleri olduğunda bekleyebilecekleri bir yere ihtiyacının doğduğunu anlatan Cin,  "Müessese müdürlüğümüzce bu ihtiyaçlar doğrultusunda işçilerin rahat edebileceği bir yer yapıldı. İşçi arkadaşlarımız iş çıkışında veya müdürlük binasında işleri olduğu sırada burada bekliyorlar. Yapılan yer işçilerin motivasyonu açısından önemli bir çalışma. İşletmemizin önündeki uygulamadan işçi arkadaşlarımız çok memnunlar. Ocakta kullanılan eski malzemeleri de bu alanda sergiliyoruz" diye konuştu.

Cin, bahçenin maden ocağından izler taşımasının burayı farklı kıldığını, müesseseye gelen konukların alanı gezdiğinde maden ocaklarıyla ilgili fikir sahibi olabildiğini kaydetti. - Zonguldak

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Maden İşçisinin Parkı da Kömür Ocağı Gibi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement