"Millete Hizmet Yolunda"ya Seçim Arası - Son Dakika
Güncel

"Millete Hizmet Yolunda"ya Seçim Arası

"Millete Hizmet Yolunda"ya Seçim Arası

Yüksek Seçim Kurulu, seçim döneminde televizyon ve radyoların yayın ilkelerini belirledi.

28.12.2013 10:13  Güncelleme: 10:17

Yüksek Seçim Kurulu, seçim döneminde televizyon ve radyoların yayın ilkelerini belirledi. Eşitlik ve dürüstlük ilkelerini temel alan Kurul, seçim dönemi içinde, ulusa sesleniş, millete hizmet yolunda gibi özel tanıtıcı programların banttan veya canlı olarak yayınlanmayacağına karar verdi.

Yüksek Seçim Kurulu 1 Ocak 2014 tarihinden seçimin bitimine kadar olan dönemde, basın ve yayın kuruluşlarının yayın ilkelerini karara bağladı. Kurulun kararı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayınlandı. YSK, TRT ile özel radyo ve televizyonların seçime katılan siyasi partiler ve adayları birlikte veya ayrı ayrı açık oturum, röportaj, panel gibi programlara katılarak görüşlerini açıklama imkanı sağlarken, seçim hukukunun temel ilkeleri olan eşitlik, dürüstlük, serbestlik ilkelerine uymak zorunda olduğunu belirtti. TRT ile Özel Radyo ve Televizyon Kuruluşları yayınlarında tek yönlü, taraf tutan yayınlar yapamayacak. Kuruluşlar yayınlarında demokratik kurallar çerçevesinde siyasi partiler arasında fırsat eşitliği sağlayacak, ırk, cinsiyet, sosyal sınıf veya dini inançları esas alarak yayın yapamayacak. Seçimden son 24 saatte propaganda yayınları ve toplantıları yayınlanmayacak.

Seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, seçim propaganda süresinin sona ermesine kadar, yazılı basında ilan ve reklam yoluyla veya internet sitesi açarak sözlü, yazılı veya görüntülü propaganda yapabilecek. Adaylar, vatandaşların, elektronik posta adreslerine gönderilecek mesajlarla, taşınabilir veya sabit telefonlarına sesli, görüntülü veya yazılı mesaj göndermek suretiyle propaganda yapamayacak. Siyasi partiler kendi üyelerine sesli, görüntülü veya yazılı mesaj gönderebilecek.

-ANKETLERİN FİNANSÖRLERİ AÇIKLANACAK-

Oy verme gününden önceki 10 günlük sürede, yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla bir siyasi partinin veya adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın yapılamayacak. Kamuoyu araştırmaları ve anketlerin yayınlanması sırasında, araştırmanın hangi kuruluş tarafından yapıldığı, denek sayısı, araştırmanın kim tarafından finanse edildiği açıklanacak. Seçim dönemi içinde, ulusa sesleniş, millete hizmet yolunda gibi özel tanıtıcı programlar banttan veya canlı olarak yayınlanmayacak. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu ile ulusal düzeyde yayın yapan bütün özel radyo ve televizyon kanalları ayrım gözetilmeden izlenecek. Yayınlarda ilkelere aykırılığının tespiti halinde düzenlenecek raporlar, seçim dönemi içinde Radyo ve Televizyon Üst Kurulunca değerlendirilip, her haftanın perşembe günleri saat 17.00'ye kadar Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı'na sunulacak.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel 'Millete Hizmet Yolunda'ya Seçim Arası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement