Multirotor "Türkkopter" Oldu, Maliyet Yarıya İndi - Son Dakika
Yerel

Multirotor "Türkkopter" Oldu, Maliyet Yarıya İndi

Gaziantep Üniversitesi'nde öğretim üyesi ile fizik mühendisi, havadan görüntü ve fotoğraf çekimi yapan multirotor üzerinde çalışarak, "Türkkopter" adını verdikleri cihaz üretti Piyasada yaklaşık 30 bin liraya satılan cihaz, 16 bin liraya mal edildi "Türkkopter"in seri üretimi için destek istendi.

13.07.2014 11:27

ZUHAL UZUNDERE KOCALAR - Gaziantep Üniversitesi'nde öğretim üyesi ile fizik mühendisi, havadan görüntü ve fotoğraf çekimi için sıklıkla kullanılan ithal multirotor üzerinde yürüttükleri ARGE çalışması yarı fiyatına "Türkkopter" adıyla cihaz üretmeyi başardı.

Projenin danışmanı Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Hüseyin Toktamış, AA muhabirine, üniversitede güçlü bir insansız hava aracı oluşturmak, insanın ulaşamayacağı tehlikeli yerlerden görüntü almak için proje başlattıklarını söyledi.

GAÜN Bilimsel Araştırmalar Projesi'nden destek alarak "Türkkopter" adını verdikleri 8 pervaneli cihazı ürettiklerini anlatan Toktamış, cihazın prodüksiyon ve reklam çekimlerinde, trafik akışını izlemede, kurtarma çalışmalarında kullanılabileceğini vurguladı.

Toktamış, "Türkkopter"in olası nükleer kaza veya radyoaktif kirlenme sırasında da kullanılabileceğini belirterek, "Bununla ilgili de çalışma yaptık. Cihaza yerleştirdiğimiz radyasyon dozimetresiyle tehlikeli bölgeye insanlar girmeden ölçüm ve görüntüleme yapılabiliyor" diye konuştu.

GAÜN'de patent uzmanı olarak görev yapan fizik mühendisi Sedat Öztürk de projeye 2009'da Teknoloji Platformu aracılığıyla başladıklarını, 4 pervaneli olarak projelendirilen çalışmanın zamanla büyüdüğünü ve pervane sayısının 8'e yükseltildiğini kaydetti.

Pervane sayısındaki artışla cihazın daha profesyonel makinaları taşıyabilme kapasitesine ulaştığına dikkati çeken Öztürk, "8 pervaneli cihaz, daha fazla ağırlık kaldırabiliyor, daha atik kullanılabiliyor. Görüntüsünü yerden takip edebiliyorum. Cihaz, yaklaşık 2,5 kilometre havalanabiliyor" dedi.

Cihazın 17 dakika havada kaldığını belirten Öztürk, bu süreyi uzatabilmek için yeni batarya üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

Öztürk, özellikle son yıllarda prodüksiyon alanındaki ihtiyacın, ithal multirotorlar ile karşılandığını, her bir multirotor için 30 bin lira ödendiğini söyledi.

Seri üretimi için destek talebi

Türkkopter'i 16 bin liraya mal ettiklerini dile getiren Öztürk, "Ürünü yarı fiyatına imal ettik. Bu ürün tamamen Türk mühendisliğinin sonucu. Türkkopter'i şu an Gaziantep'te kiralayıp, kazanç elde edebiliyoruz ama bizim en büyük hedefimiz seri üretime geçebilmek. Bu anlamda yeterli desteği görmemiz halinde ithal edilen ürünü Türk mühendisliği ve sermayesiyle üretebiliriz" diye konuştu. - Gaziantep

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Multirotor 'Türkkopter' Oldu, Maliyet Yarıya İndi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement