Nazilli'de "Kestane Zararlıları Mücadele" Toplantısı - Son Dakika
Yerel

Nazilli'de "Kestane Zararlıları Mücadele" Toplantısı

Nazilli Ziraat Odası "Kestane zararlıları ile mücadele" toplantısı düzenlendi.

28.02.2015 13:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Nazilli  Ziraat Odası "Kestane zararlıları ile mücadele"  toplantısı düzenlendi.

Nazilli İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Nazilli Ziraat Odası ve Aydın il Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün işbirliği ile Nazilli Ziraat Odası'nda düzenlenen toplantıda konuşan Aydın İl Gıda Tarım Mühendisi Adnan Çaçamer, geçen yılın istatistiki bilgilerine göre kentte 21 ton kestane üretimi olduğunu ve bu kestanelerden 5 bin 594 tonunun ihraç edildiğini belirtti.

"Gal arısı" en büyük tehlike

Çaçamer, Yalova'da görülen "Gal arısının" kestane üretimine darbe vurabileceğini dile getirerek, bunun dışında kestane üretimine zarar verecek "ağaç kızıl kurdu" ve "ağaç gövde kurdu" çeşidinin bulunduğunu, bu zararlılara karşı çiftçileri bilgilendirdiklerini kaydetti.

Çaçamer şöyle devam etti:

"Çiftçilerimizin kesinlikle bilgilendirme toplantılarımıza katılması gerekiyor. ya da biz ziraat odası başkanları ile toplantılar yapıp bu tehlikelerle nasıl mücadele edeceğiz kendilerine anlatıyoruz. Başkanlarımızın da çiftçilerimize aktarması gerekiyor. Çiftçilerimizin şunu iyi bilmeli; ithal materyaller almamamız gerekiyor, kestane kanseri de böyle büyüyor. Bu Gal arıları uçarak gelebiliyorlar. Aldığımız materyallerde yumurtaları olabiliyor. O yüzden kendi ülkemizden materyaller alalım. Biz bunlara çözüm bulmaya çalışırken Gal arısı gibi bir tehlike ülkemizde tamamen görülmeye başlanırsa kestane üretimine çok büyük darbe vurur."

"Kestane ağaçlarıbda yüzde 15 kurtlanma var"

Kestane üretimini tehdit eden iki çeşit kurt türü olduğunu belirten ADÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi  Doç. Dr Mehmet Karagöz, bu kurtları yok etmek için bir çeşit mantar ürettiklerini söyledi.

Karagöz, şunları kaydetti:

"Aydın'da kestane ağaçlarında yüzde 15 oranında kurtlanma tespit edildi. Bu kurtlar yumurtalarını bıraktıktan sonra lavraya dönüşmeden önce ilaçlanması gerekiyor. 9 ay toprakta kalabiliyorlar. Sonra kelebek olup tekrar yumurta bırakabiliyorlar. İngilizlerle ortak bir proje ile 'antonio desajen' isimli bir mantar ürettik. Gömü yerlerine bu mantarları bırakmaları gerekiyor. Kestane yetiştiren çiftçilerimize bir başka çözüm olarak feromon tuzağı öneriyoruz. Bu düzenek sayesinde kurtlar kelebeğe dönüşten sonra feromon tuzağına yakalanıyorlar. Bir ağaçtan tam 500 tane kızıl kurdu bulduk ve 1 tanesi 10 santim büyüklüğünde bir kurttu. Çiftçilerimiz bu feromon tuzağını ağaçlarına asarak bu kurtlardan kurtulabilirler. 10 dekara bir tuzak yeterli oluyor."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Nazilli'de 'Kestane Zararlıları Mücadele' Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement