Nepal'deki Anayasa Tartışmaları - Son Dakika
Güncel

Nepal'deki Anayasa Tartışmaları

Nepal parlamentosunda dün yapılan oylamayla Başbakan seçilen Komünist Parti lideri Khadga Prasad Oli, kendisine yardımcı olarak anayasayı protesto eden grupların liderlerini seçti.

12.10.2015 15:51

Nepal parlamentosunda dün yapılan oylamayla Başbakan seçilen Komünist Parti lideri Khadga Prasad Oli, kendisine yardımcı olarak anayasayı protesto eden grupların liderlerini seçti.

Seçimden bir gün sonra düzenlenen yemin töreniyle görevine başlayan yeni Başbakan Oli, ülkede yıllardır süregelen anayasa krizini çözme amacıyla Madhesi etnik grubunun liderlerinden Bijaya Gachchedar'ı ve Nepal'in bir Hindu eyaleti olarak yeniden kurulmasını talep eden partinin lideri Kamal Thapa'yı Başbakan Yardımcısı olarak atadı.

Başbakan Yardımcısı olarak atanan Gachchedar, yemin töreninden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, anayasa krizinin çözülmesine katkıda bulunmak için hükümete katıldığını söyledi.

"Madhesi ve diğer grupların sorunları ve talepleri, anayasada değişiklikler yapılarak eyaletlerdeki düzenlemelerle çözülecektir" diye konuşan Gachchedar, hükümetin değişikleri yapmak için tüm siyasi partilerin desteğini alacağını belirtti.

Gachchedar, Nepal'in güneyinde dikkate değer desteği olan ancak en büyük Madhesi grubu olmayan Madhesi Halkı Hakları Forumu'nun başkanlığını yapıyor. Bölgedeki en büyük Madhesi grubu, 16 Eylül'de Nepal parlamentosunda kabul edilen yeni anayasanın 20 Eylül'de Devlet Başkanı Ram Baran Yadav tarafından onaylanmasının ardından protestolara devam edeceğini açıklamıştı.

Yeni anayasa, yaklaşık 7 yıl geçici anayasayla yönetilen Nepal'i yedi eyalete ayırıyor. Aralarında Madhesilerin de bulunduğu bazı etnik gruplar, eyaletlerin anayasada belirlenen yapısını ve sınırlarını protesto etmek için gösteriler yapıyor. Ülkenin güneyindeki protestolarda göstericilerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda yaklaşık 45 kişi yaşamını yitirmişti.

Nepal'de Kral Gyanendra, demokrasi yanlısı gösteriler üzerine 2008'de 239 yıllık monarşiye son vermiş ve cumhuriyet rejimi kabul edilmişti. 2008'de iş başına gelen parlamento, yeni anayasayı hazırlayamayınca 2013'te yeni bir parlamento oluşturulmuştu. Ülkede 25 Nisan'da meydana gelen şiddetli depremin ardından anayasa çalışmalarına hız verilmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Nepal'deki Anayasa Tartışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement