Şanlıurfa'da 3 Bin Lira Maaşla Çoban Aranıyor - Son Dakika
Ekonomi

Şanlıurfa'da 3 Bin Lira Maaşla Çoban Aranıyor

Küçükbaş hayvancılığın önemli merkezlerinden Şanlıurfa'da, besiciler yüksek ücret vermelerine rağmen çoban bulmakta zorlanıyor.

05.03.2015 11:46  Güncelleme: 12:07

Küçükbaş hayvancılığın önemli merkezlerinden Şanlıurfa'da, besiciler yüksek ücret vermelerine rağmen çoban bulmakta zorlanıyor. Besici Koçar, "Aylık 3 bin lira veriyoruz ama bu kadar yüksek ücrete rağmen çoban bulamıyoruz." ifadelerini kullandı.

TERCİH EDİLMİYOR

Peygamber mesleği olarak bilinen ve geçmişte rağbet gören işlerin başında gelen çobanlık şimdilerde pek tercih edilmiyor.Yaklaşık 2 milyon küçükbaş hayvanın bulunduğu Şanlıurfa'da, besiciler yüksek ücretler ödemelerine rağmen çoban bulamadıkları için hayvanlarını kendileri otlatmak zorunda kalıyor.

HAYVANLARI ELDEN ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORLAR

Kimi besici ise çoban bulamadığı için hayvanlarını elden çıkarmanın yollarını arıyor. Besicilerden 72 yaşındaki Ali Koçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllardır besicilik yaptığını, son yıllarda ise çoban bulmakta sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

"YILLIK 50 BİN LİRA PARA VERİYORUZ"

Bölgede aylık 3 bin liraya kadar ücret verilmesine rağmen kimsenin bu işi yapmak istemediğini belirten Koçar, çobanlara yılda yaklaşık 50 bin lira ücret ödediğini ifade etti. Çoban bulamadıkları için çoğu zaman sürünün başına kendilerinin geçtiğini anlatan Koçar, çobanlık ücreti nedeniyle bazı besicilerin hayvanlarını satmak zorunda kaldığını dile getirdi.

Yaklaşık 400 hayvanı olduğunu vurgulayan Koçar, "Hayvanların için iki çoban tutuyorum. Aylık 3 bin lira veriyoruz ama bu kadar yüksek ücrete rağmen çoban bulamıyoruz Neredeyse yıllık kazancımızın yarısını çobana yarısını da yeme harcıyoruz" dedi.

"ÇOCUKLAR OKULA GİDEMİYOR"

Hayvanlara baktıkları için çocuklarını okula gönderemediğini aktaran Koçar, "10 çocuğum var bunlardan sadece birini okutabildik. O da doktor oldu. 9 çocuğu birine feda ettik. Aslında hepsini okutmak isterdik ama kimisini koyunlara kimisini ise kuzulara gönderdik" diye konuştu.

"KİMSE YAPMAK İSTEMİYOR"

Mehmet Bağatimur da bazılarının artık çobanlığı gururlarına yediremediği için bu işi yapmadığını ifade etti. Çoban sıkıntısı ve yoğun işlerden dolayı bu mesleği bırakmayı düşündüğünü vurgulayan Bağatimur, şöyle devam etti:

"Dedem, babam hep bu işle uğraşmışlar. Eskiden hayvancılık kıymetliydi, günümüzde insanlar çöpçü olmayı çobanlığa tercih ediyor. Kimse bu işi yapmak istemiyor. Yüksek ücretler teklif etmeme rağmen uzun süredir çoban bulamadığım için hayvanlarımı ben otlatıyorum. Çocuklarım da okula gittiği için bu işi tek başıma yapıyorum. Zor oluyor. Bu nedenle koyunlarımı satmayı düşünüyorum."

"SURİYELİLER BU İHTİYACI KARŞILIYOR"

Hüseyin Kılıç ise günümüzde çobanlığın basit bir iş olarak görüldüğünü belirterek, şimdilerde ülkelerindeki savaş nedeniyle kente sığınan Suriyelilerin bu ihtiyacı karşıladığını kaydetti.

Şanlıurfa\'da 3 Bin Lira Maaşla Çoban Aranıyor
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Şanlıurfa'da 3 Bin Lira Maaşla Çoban Aranıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (14)

  • Mıho Marburg: Ben almanyada yaşıyorum ama ülkem bir çobana 3000 veriyorsa kim bilir meslek sahipleri kaç binler alıyor, haber doğruysa valizi toplamadan ve burdaki sosyal haklarımı hiçe sayıp geri dönecem! La insanlarla dalga geçer türden bir haber! Urfada bırakın çobanlığı adama 3000 verin tetikçikik bile yaparlar :) 16 4 Yanıtla
  • China sphaerd: Acaba Çinli coban olurmu Ben var gelmek istiyorum Butun Koyunlari kareteci yapacagim Hey Urfa Bie gelmek istiyem Lamacun Urfa kebap Bedezi sana seviyorum Urfa lutfen ver bana bir sans 10 0 Yanıtla
  • Mustafa Olçay: koyun bol olunca işte çoban sıkıntısı oluyor ister istemez. . 8 2 Yanıtla
  • misafir 07: bence 0 parayı vermezler en fazla verecekleri 1000 lira çünkü 1 yılda 72 kuzu yapar yapar iki yılda 144 kuzu yapar . 3 yılda 216 yapar zaten 3 yıl sonra sürü senin olmuş oluyor. tamam gel verelim derler işe başladıktan sonra vermezler çünkü kendisini kurtarmaz. . daha önce yıllarca bizim keçimiz koyunumuz vardı ordan biliyorum. 10 0 Yanıtla
  • İşsiz: Ben gideyim 8 1 Yanıtla
  • misafir 07: ben çoban olmaya gidiyorum. . ekmek elden su gölden elektrik su faturası yok kira yok. . v. s. 9 0 Yanıtla
  • T.A.K HACK TİM: AKTROLLER DUYDUNUZ MU. BAKIN SİZE NE LAZIMMIŞ:D İLLAKİ ÇOBANINIZ OLACAK 8 0 Yanıtla
  • emrah barut: Her yerde cobanlık yapmışım 25 sene cobanlı yapım 50bin versinler hemen gelirim koyun sayısı farketmez 7 0 Yanıtla
  • hüsamettin çerençe: yemek sigorta servis varsa ben yaparın. 6 0 Yanıtla
  • OSMAN..: ÖLÜNE AĞLATMAZ, DÜĞÜNÜNE OYNATMAZ. SOSYAL HAYATIN YOK. SAATLE HAFTALARLA İŞİN OLMAZ. YANİ MODERN HAYAT YOK. GECE GÜNDÜZ DAĞ TAŞ 365 GÜN DEVAM. ON BİN DE VERSENİZ ZOR. ANLAMAYAN DA YORUM YAPMASIN. BU İŞ BÜYÜK SABIR GEREKTİRİR. ÖMRÜNDE KOYUN GÖRMEMİŞ KİŞİLER YORUM YAPMASIN. 4 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement