Ruhun Gıdası Kitaplar' dan Aşevi Yayınlandı! - Son Dakika
Güncel

Ruhun Gıdası Kitaplar' dan Aşevi Yayınlandı!

Hacıbeyzade Ahmed Muhtar Bey' in kendi çağının ötesinde ve sıra dışı kitabı Aşevi sadeleştirilmiş Türkçe ile raflardaki yerini alıyor.

16.10.2014 14:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ruhun Gıdası Kitaplar "Osmanlı Yemek Kültürü" kitaplarına bir yenisini daha ekliyor.

Osmanlı yemek kültürünü aşçı yetiştirilmesinden sofra düzenine, sağlığın korunmasından çorba ve et suyu tariflerine uzanan detayları hazırcevaplığı ile çağının bütün İstanbul'unun tanıdığı yemek tutkununu Hacıbeyzade Ahmed Muhtar Bey' in kitabı Aşevi gününüz meraklılarına benzersiz bir kaynak oluyor.

Bektaşi, mason, münevver gibi birçok sıfat taşıyan Hacıbeyzade Ahmed Muhtar Bey Osmanlıların nevi şahsına münhasır dedikleri türden bir şahsiyet. Osmanlı dünyasında yemek kültürüne gerçek anlamda kafa yormuş, aynı zamanda hem Doğu'dan hem Batı'dan beslenen bir entelektüel, bir Osmanlı ve Cumhuriyet aydını…

Hacıbeyzade Ahmed Muhtar Bey, saray ve konak mutfaklarının dağılmaya başlamasıyla geleneksel mutfak kültürümüzün yok olmaya yüz tuttuğunu ilk fark eden isimlerden biridir; zerdesiz düğünleri gördükçe üzülür, Müslümanlardan garson yetişmemesine hayıflanır, imaretlerle aşevlerinin kapanmasına esef eder. Aşçılığın "güzel sanatların üzerinde bir yüksek ilim" olduğuna inanır ve "bir ırkın milli hayatında ve geleneklerinde konuştuğu dil ne kadar önemliyse yemekleri de maddi hayatında aynı derecede önemlidir" diye düşünür. İşte bu düşün dünyası üzerine kurulan Aşevi, yemek kültürünün yakın tarihine ışık tutan, arşivlerde yerini alması gereken bir kitap.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Ruhun Gıdası Kitaplar' dan Aşevi Yayınlandı! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement