Sağlıklı Bir Kurban Kesimi İçin Öneriler - Son Dakika
Yerel

Sağlıklı Bir Kurban Kesimi İçin Öneriler

Sağlıklı Bir Kurban Kesimi İçin Öneriler

TVHB Merkez Konseyi Başkanı Gözet: "Kesim yerinde mutlaka akan bir çeşme bulunmalı. Kurbanlık, yatırılırken ve kesilirken eziyet çektirilmemeli. Kanın iyi akıtılması için mümkünse kurban askıya alınmalı. İç organların çıkarılması sırasında kullanılan bıçaklar sık sık yıkanmalı" "Karaciğer veya akciğerde.

01.10.2014 11:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÖMER FARUK CEBECİ - Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Talat Gözet, Kurban Bayramı'na özgü olarak evlerin bahçesinde de hayvan kesimine izin verildiğini belirterek, hijyen kurallarına dikkat edilmesi uyarısında bulundu.

Gözet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, et ve et ürünlerinin, mikroorganizmaların üremeleri için en uygun besinler olduğunu söyledi.

Normal şartlarda et ve et ürünlerinin üretim ve denetimlerinin diğer gıdalara göre daha sıkı tutulduğunu vurgulayan Gözet, "Çiftlikten başlayan veteriner hekim denetimi, et, gıda olarak sofraya ulaşıncaya kadar devam ediyor. Kurban Bayramı'nda ise bazı istisnalar uygulanıyor. Ülkemizde, sadece bayramda kişilerin evlerinin bahçesinde hayvan kesimine izin verilmektedir. Bu nedenle, kurban kesen kişilerin temizliğe çok dikkat etmeleri gerekir" diye konuştu.

Gözet, son yıllarda özellikle büyükşehirlerde kurban kesimlerinin mezbaha veya belediyelerin kesim yerlerinde hijyen kurallarına uygun ve veteriner hekim kontrolünde yapılmasından mutluluk duyduklarını ancak tüm hayvanların buralarda kesilmesinin mümkün olmadığını dile getirdi.

Kendi evlerinin önünde kesim yapacak vatandaşların gerekli temizlik önlemlerini alması gerektiğini anlatan Gözet, şunları kaydetti:

"Kesim yerinde mutlaka akan bir çeşme bulunmalı. Kurbanlık, yatırılırken ve kesilirken eziyet çektirilmemeli. Kanın iyi akıtılması için mümkünse kurban askıya alınmalı. İç organların çıkarılması sırasında kullanılan bıçaklar sık sık yıkanmalı. Kurbanın kullanılmayacak kısımları mutlaka kedi ve köpeklerin ulaşamayacağı şekilde gömülmeli. Karaciğer veya akciğerde şişlikler varsa tüketilmeden mutlaka gömülmeli. Kesilen kurbanın iç organlarda normal olmayan bir görüntü varsa, et tüketilmeden önce bir veteriner hekime danışılmalıdır."

" Kurbanın son 24 saat bakımı önemli"

Gözet, kurbana kesimden önceki son 24 saat içinde fazla yem verilmemesi gerektiğine dikkati çekerek "Hayvana verilecek fazla ve değişik yem onun bağırsaklarının bozularak hastalanmasına sebep olabilir. Kurbanın önünde içmesi için devamlı temiz su bulundurulmalıdır" ifadesini kullandı.

Kurbanın satın alınan yerde bekletilmesinde yarar olduğunu vurgulayan Gözet, beslenme alışkanlığı değiştiğinde hayvanın sindirim sistemi bozulabileceğinden riske girilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

"Kurban etinin saklanmasına dikkat"

Talat Gözet, kurbanın seçimi, kesimi ve beslenmesi yanında etinin saklanması da büyük önem taşıdığını vurguladı.

Kurban etlerinin parçalar halinde temiz kaplara konulmalı gerektiğini belirten Gözet, şöyle konuştu:

"Güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilen et, sıcaklığının düşmesi sağlandıktan sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez. Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede bozulma ve kokuşma, hatta yeşillenme görülür. Böyle kısımlar kesinlikle tüketilmemeli, atılmalıdır." - Düzce

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Sağlıklı Bir Kurban Kesimi İçin Öneriler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement