Spastik Çocuklarda, Yürümenin Dışındaki İşlevlerin Kazanılması Daha Önemli" - Son Dakika
Güncel

Spastik Çocuklarda, Yürümenin Dışındaki İşlevlerin Kazanılması Daha Önemli"

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Erbil Dursun: "Yürümek, serebral palsili (Spastik) bir çocuğun mutlu olabilmesi için en gerekli fonksiyon değildir.

02.04.2014 11:20  Güncelleme: 11:04

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Erbil Dursun, "Yürümek serebral palsili (Spastik) bir çocuğun mutlu olabilmesi için en gerekli fonksiyon değildir. Yürümeden önce çocuğun baş kontrolünün olması, yardımsız oturabilmesi, ayaktayken dengede durabilmesi gerekir" dedi.

Dursun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halk arasında "spastik" olarak nitelenen serebral palsili çocuğun ailelerinin en çok üzerinde durduğu konunun çocuklarının yürüyüp yürüyemeyeceği konusu olduğunu söyledi.

Yürüyebilmenin çocuk için önem arz ettiğini ifade eden Dursun, fakat çocuğun mutlu olması ve mümkün olduğunca bağımsız kalabilmesi için yürümenin dışındaki işlevlerin daha faydalı olduğunu kaydetti.

Dursun, "Kendine güven duymak ve sevmek, diğer kişilerle iletişim ve güzel ilişkiler kurabilmek, yemek yeme, giyinme, tuvalet gibi günlük yaşam aktivitelerinde bağımsız olmak, bir yerden bir yere gidebilmek ve son olarak eğer olanaklı ise yürümek. Şunu çok iyi anlamalıyız ki yürümek, serebral palsili bir çocuğun mutlu olabilmesi için en gerekli fonksiyon değildir. Elbette yürümek için her türlü tedavi ve girişimde bulunmak gerekir ama yürümeden önce çocuğun baş kontrolünün olması, yardımsız oturabilmesi, ayaktayken dengede durabilmesi gerekir" diye konuştu.

"Yürümesi, 10 yaş ve sonrasına gecikebilir"

Spastik çocukların çoğunun en azından baston-yürüteç gibi yardımcı cihazlarla yürüyebileceğini belirten Dursun, bu çocukların yürüme yaşlarının normal dönemde olmadığını ve bazılarında yürümenin 10 yaş ve sonrasına kadar gecikebileceğini bildirdi.

Prof. Dr. Dursun, daha erken sürede bağımsız olarak oturabilen çocukların daha çabuk yürüdüğünü dile getirerek, 2 yaşına kadar bağımsız oturabilen çocukların yürüme şansının yüksek olacağını söyledi.

Sadece bağımsız oturma yaşına bakarak yürüyebilme kapasitesini değerlendirmenin yanlış olduğunu anlatarak, "Çünkü yürümeyi etkileyen daha birçok faktör bulunmaktadır. Ciddi tutulumlu serebral palsili pek çok çocuk maalesef bugünkü tıbbi uygulamalara rağmen yürüyemeyecektir. Bunu kabul etmeli ve diğer önemli hedeflere ulaşmak için çalışmalıyız. Çocuk yürüyemeyebilir ancak bir yerden bir yere mobilizasyonunu  (bir yerden bir yere gidebilmek) sağlayabilir. Hedefimizde, çocuğun kendi mobilizasyonunu bağımsız veya az bağımlı bir şekilde yapabilmesi olmalıdır. Yakın bir gelecekte kök hücre uygulamaları gibi yeni tıbbi tedavilerle serebral palsili çocuklarımızın çok daha iyi olacağını umut etmekteyiz" şeklinde konuştu.

"Çocuklar, yakın dönemde uygulanacak tedavilere hazır olmalı"

Yakın dönemde uygulanacak tedavilere çocukların hazır olmasının çok önemli olduğunaişaret eden Dursun, çocukta deformitelerin engellenmesi ve normal büyümenin sağlanmasının öncelikli konuların başında yer aldığını kaydetti.

Prof. Dr. Dursun, bu nedenle şimdiden en doğru tıbbi tedavilerin yapılmasının önem arz ettiğini belirterek, "Örneğin, çocuktaki kasılmaların kontrol altında tutulması, hem çocuğun daha rahat bir hayat sürmesini hem daha normal bir şekilde büyümesini sağlayacak, ayrıca eklem deformitelerinin önüne geçecektir. Bu şekilde hem günümüz tıbbi hedeflerine ulaşılmış olunacak hem de yakın gelecekteki tıbbi tedavilere çocuk en iyi şekilde hazırlanmış olacaktır" dedi. - Kocaeli

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Spastik Çocuklarda, Yürümenin Dışındaki İşlevlerin Kazanılması Daha Önemli' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement