SPK'dan, Aracı Kurumların Sermayelerine İlişkin Tebliğde Değişiklik - Son Dakika
Ekonomi

SPK'dan, Aracı Kurumların Sermayelerine İlişkin Tebliğde Değişiklik

Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK), "Aracı Kurumların Sermayelerine ve Sermaye Yeterliliğine İlişkin Esaslar Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ"i, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

20.03.2015 12:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK), "Aracı Kurumların Sermayelerine ve Sermaye Yeterliliğine İlişkin Esaslar Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ"i, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

SPK'dan konuya ilişkin yapılan açıklamada, Tebliğ ile aracı kurumların sahip olmaları gereken asgari özsermaye rakamlarının gruplandırılarak yükseltildiği bildirildi.

Değişiklikle, Sermaye Piyasası Kanunu'nda yer alan düzenlemelere uyumun amaçlandığı açıklamada, şöyle denildi:

"Aracı kurumların faaliyete başlamaları için gereken asgari özsermaye tutarına ek olarak, yetkilendirildikleri faaliyetleri gerçekleştirirken söz konusu hizmet ve faaliyetlerinden doğan riskleri kadar likit bir özsermayeye sahip olmaları, bir başka ifadeyle sermaye yeterliliği tabanı yükümlülüğünü de sağlamaları gerekmektedir. Bu çerçevede, asgari özsermaye rakamı ile sermaye yeterliliği tabanının doğrudan karşılaştırılması uygulaması kaldırılmıştır. Bunun yerine, sermaye yeterliliği tabanı olarak hesaplanan tutarın 2,10 ve 25 milyon liralık özsermaye rakamlarının yüzde 60'ından düşük olamayacağı yeni bir hüküm olarak eklenerek asgari bir likidite oranı getirilmiştir.

Bununla birlikte, sermaye yeterliliği tabanının hesaplanmasında özsermayeden indirilecek kalemlerin belirlenmesinde, finansal duran varlıklarla ilgili hesaplamalara ilişkin, Borsa İstanbul AŞ ve Takasbank AŞ'de sahip olunan payların nominal tutarları kadar olan bölümü indirime konu edilmeyecektir."

Pozisyon riski maddelerine yeniden düzenleme

Açıklamada, değişiklikle aracı kurumlar tarafından gerçekleştirilecek tezgahüstü türev araç işlemleri ve özellikle kaldıraçlı alım satım işlemlerine ilişkin döviz kuru riski takibinin etkin yapılabilmesi için haftalık sermaye yeterliliği tablosunun hazırlanacağı kaydedilerek, ayrıca söz konusu tablonun ekinde Döviz Kuru Riski Hesaplama Tablosuna da yer verilmesi gerektiğinin altı çizildi.

Özsermaye ve sermaye yeterliliği tabanının hesaplanmasında kullanılacak değerleme ilkelerinin, borsada işlem görmeyen bütün türev araçlar kapsamında genişletildiğine işaret edilen açıklamada, vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerindeki pozisyon riski maddelerinin de borsalarda işlem gören ve görmeyen bütün türev araçları kapsayacak şekilde yeniden düzenlendiği bildirildi.

Açıklamada, değişen özsermaye rakamlarının, Tebliğ'deki aracı kurumların kredilerle ilgili genel ve özel işlem limitlerine ilişkin bazı istisnalar getiren maddeyi de etkilediği belirtilerek, "Aracı kurumların mevcut hükümlerden 1 Temmuz 2015 tarihinde sonlanacak geçiş döneminde de yararlanabilmelerini teminen, mevcut Tebliğ'de 'özsermayenin 5 katı ve 10 katı' tutarlarına tekabül eden özsermaye tutarları yeniden belirlenerek, madde rakamsal olarak bu yönde revize edilmiştir" denildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi SPK'dan, Aracı Kurumların Sermayelerine İlişkin Tebliğde Değişiklik - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement