Suşehri Çiftçisi "Antep Fıstığı"nı Sevdi - Son Dakika
Yerel

Suşehri Çiftçisi "Antep Fıstığı"nı Sevdi

Suşehri Çiftçisi "Antep Fıstığı"nı Sevdi

Sivas'ın Suşehri ilçesinde Antep fıstığı üretimini yaygınlaştırmak amacıyla 2008 yılında başlatılan projeye, yöredeki çiftçiler yoğun ilgi gösteriyor.

28.06.2014 11:38

FARUK KARA - Sivas'ın Suşehri ilçesinde Antep fıstığı üretimini yaygınlaştırmak amacıyla 2008 yılında başlatılan projeye yöredeki çiftçiler yoğun ilgi gösteriyor.

Çiftçilerin ilgisi dolayısıyla, Suşehri Kaymakamı Kadir Perçi'nin talimatıyla uygulama süresi 2014'ten itibaren 3 yıl uzatılan "Antep Fıstığı Aşılama ve Kapama Bahçe Yapma Projesi" kapsamında, bahçe ve tarlalardaki yabani menengiç ağaçları aşılanarak fıstık ağacına dönüştürülüyor.

İlçeye 25 kilometre uzaklıktaki Akıncı köyünde devam eden aşılama çalışmalarını inceleyen ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdür Vekili Arif Küsmüş'ten çalışmalar hakkında bilgi alan Kaymakam Perçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin, uygulandığı 5 köydeki çiftçilere önemli önemli katkılar sağlayacağını söyledi.

Yöre çiftçisinin Antep fıstığı üretimine ilgi gösterdiğini anlatan Perçi, "Sivas İl Özel İdaresi Müdürlüğümüzce daha önceden başlattığımız Antep Fıstığı Aşılama Projesine devam ediyoruz. Her yıl 10 bin adet olmak üzere 3 yıl boyunca aşılama faaliyetleri devam edecektir. Bu projemize büyük destek veren Sivas Valimiz Sayın Alim Barut ve İl Özel İdaresi Genel Sekreterimiz Sayın Salih Ayhan'a teşekkür ediyoruz" dedi.

Yörede 50 bin menengiç ağacı aşılandı

Arif Küsmüş de 2008 yılında başlatılan projenin 5 yıl uygulandığını belirterek, "Projemiz 2013 yılı Temmuz ayında tamamlandı. Proje kapsamında Akıncı, Günlüce, Arpacı, Gökçekent ve Eskimeşe köylerinde toplam 50 bin menengiç ağacına aşı yaptık" ifadesini kullandı.

Kaymakam Perçi'nin direktifleri doğrultusunda bu yıl yeniden başlatılan projenin 3 sene daha uygulanacağını dile getiren Küsmüş, "Bu süre içerisinde her yıl 10 bin adet Antep fıstığı aşılaması yapacağız. Bu kapsamda, Gaziantep'ten aşı kalemlerini ve aşı ustalarını getirerek çalışmalarımıza başladık. Bu yıl içerisinde Eskimeşe, Akıncı ve Arpacı köylerinde aşılama yapıyoruz" diye konuştu.

Küsmüş, projenin uygulandığı 5 köyde yaklaşık 250 bin menengiç ağacı olduğunu tahmin ettiklerini belirtti.

Çiftçiler eğitildi

Yörede 120 çiftçiye Antep fıstığı yetiştirme ve aşılama konusunda eğitim verdiklerini ifade eden Küsmüş, "Kurs bitiminde sertifikalarını verdik. Kursu tamamlayan kursiyerlerimiz aşı yapabilecek bilgiye sahip. 2016 yılı sonunda bu köylerimizdeki vatandaşlarımız aşılarını alarak ağaçlarına aşı yapabilecek durumda olacak" dedi.

Küsmüş, aşı yapıldıktan 4 yıl sonra ürün alındığını belirterek, "Bu yıl soğuklardan dolayı rekoltemiz düştü ama geçen yıllarda Gaziantep'ten toptancılar gelerek ürünleri satın aldı. Bazı üreticilerimiz ise ürününü İstanbul'a götürerek sattı. Yani her yıl üretim artarak devam edecek. Bu da köylülerimiz için bir gelir olacaktır" şeklinde konuştu.

Gaziantep'ten aşılama yapmak üzere bölgeye gelen İsmail Oğuz ise 35 yıldır fıstık aşısı yaptığını ifade ederek, "Bu bölge, Antep fıstığı üretimine uygun bir bölge" dedi.

Oğuz, "Aşılamada tarih çok önemli. Şu anda bu tarih, aşılama için çok uygun. Aşıların genç olması çok önemli" ifadesini kullandı. - Sivas

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Suşehri Çiftçisi 'Antep Fıstığı'nı Sevdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement