Tansiyon Hastaları Bu Tuzu Arıyor - Son Dakika
Güncel

Tansiyon Hastaları Bu Tuzu Arıyor

Tansiyon Hastaları Bu Tuzu Arıyor

Sivas'ın Zara ilçesinde bulunan Hargun Tuzlası'ndan elde edilen doğal kaynak tuzları, tansiyon hastalarınca tercih ediliyor Tuzlanın işletmecisi Yılmaz: "Tansiyon hastaları kargoyla tuz istiyorlar. Tuzun bedelinin iki katı kargo masrafını karşılamaya hazırlar"

05.10.2013 12:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SEYİT AHMET EKSİK- MERVE TOPUZ - Sivas'ın Zara ilçesinde bulunan Hargun Tuzlası'ndan elde edilen doğal kaynak tuzları, tansiyon hastalarınca tercih ediliyor.

Tuzlanın işletmecisi Muharrem Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şehir merkezine 70 kilometre uzaklıktaki Hargun Tuzlası'nı 2000 yılında devraldıklarını ve kaderine terkedilmiş tuzlayı yatırım yaparak işlenebilir hale getirdiklerini söyledi.

Tuzun temel gıda maddesi olduğunu belirten Yılmaz, "Doğal kaynak tuzları tansiyonu etkilemiyor. Doğaldır, hijyeniktir, el değmeden torbalanıyor ve vatandaşın hizmetine sunuluyor. Bu tuzla yapılan peynirler, yağlar bozulmuyor" dedi.

Yılmaz, ürettikleri doğal kaynak tuzunun tansiyon hastalarına iyi geldiğini ileri sürerek, "Tansiyon hastaları telefonla arayıp teşekkür ediyorlar. 'Tuzunuzu yedik, etkilenmedik, tansiyonumuz yükselmedi' diyorlar" dedi.

Tuzu kullanan tansiyon hastalarının başka hastalara referans olmasıyla müşterilerinin arttığını dile getiren Yılmaz, "Tansiyon hastaları kargoyla tuz istiyorlar. Tuzun bedelinin iki katı kargo masrafını karşılamaya hazırlar" diye konuştu.

Havuzlarda bekletilen sudan tuz üretiyorlar

Tuz üretiminin tamamen güneş ve havaya bağlı olduğunu söyleyen Yılmaz, şöyle devam etti:

"Yeraltından gelen sular, kaya tuzlarını yalayarak çıkıyor. Bu suların içerisinde belli oranda tuz vardır. Kiminde yüzde 10, kiminde yüzde 20. Bunları havuzlara bırakıyoruz. Güneş ve rüzgarın etkisiyle buharlaşıyor ve tuz elde ediliyor. Bu tamamen hava şartlarına bağlı. Hava iyi olursa 24 saatte de tuz alabiliyoruz. Hava serin giderse 48 saat sürüyor. Ama sonuçta saf, berrak, süzülmüş, tertemiz tuzu elde ediyoruz. "

Tuz fiyatlarının düşük olduğunu dile getiren Yılmaz, "Eskiden sudan ucuz birşey yok derlerdi, şimdi tuzdan ucuz birşey yok. Devletin bize sahip çıkmasını bekliyoruz. Vatandaşın sağlıklı tuz yemesini sağlıyoruz" dedi.

Uzman görüşü

Sivas Numune Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Sümeyra Üzüm ise tuzun içerdiği sodyumun insan vücudu için önemli olduğunu ancak fazlasının zararlı olduğunu söyledi.

Tuzun kas ve sinir sisteminin çalışması ve vücuttaki sıvı dengesi için gerekli olduğunu vurgulayan Üzüm, "Fazlası damarlarda hassasiyete neden oluyor. Örneğin kan hacminin ve hipertansiyonun artması ile böbrek rahatsızlığına neden olabiliyor" ifadesini kullandı.

İnsanların tuz tüketiminden vazgeçemediğini aktaran Üzüm, hastaların farklı arayışlara girdiğine ve kaynak tuzlarının da bunlardan birisi olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Kaynak tuzları yeraltından su şeklinde çıkartılıyor ve bunların içerisinde sodyum miktarları farklı olabiliyor. Kaynak tuzları 84 çeşit mineral içeriyor. Vücudumuz için faydalı mineraller içeriyor. Kaynak tuzları gerçekten daha doğal ama kişinin bu minerallerden birine karşı hassasiyeti olabilir. Hijyenik koşullar yeterliyse izin belgeleri tamsa bilinen bir firmaysa rafine tuz yerine kaynak tuzu kullanılabilir." - Sivas

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tansiyon Hastaları Bu Tuzu Arıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement