Karamanlı Tarım İşçilerini Dolu Vurdu - Son Dakika
Yerel

Karamanlı Tarım İşçilerini Dolu Vurdu

Karamanlı Tarım İşçilerini Dolu Vurdu

Bu yıl ülke genelinde birçok bölgede olduğu gibi Karamanlı çiftçiler de dolu yağışı gibi afetlerden olumsuz etkilendi.

21.06.2014 11:28  Güncelleme: 11:25

MEHMET ÇETİN - Bu yıl ülke genelinde birçok bölgede olduğu gibi Karamanlı çiftçiler de dolu yağışı gibi afetlerden olumsuz etkilendi. Bu durumdan, ekmek paralarını memleketlerinden yüzlerce kilometre uzakta tarlalarda çalışarak kazanan mevsimlik tarım işçileri de etkilendi.

Hububatın yanı sıra  yoğun şekilde şeker pancarı ve fasulye üretiminin de yapıldığı Karaman'a her yıl Doğu ve Güneydoğu illerinden 10 bine yakın mevsimlik tarım işçisi geliyor. Nisan ayının ortalarına doğru memleketlerinden ayrılan bu işçiler, Karaman Valiliğinin ve köy muhtarlıklarının belirlediği yerlerde kurdukları çadırlara yerleşip çalışıyor.

Bu işçilerin temel ihtiyaçlarını giderebilmeleri için bazı yerlerde seyyar tesisler bulunmakla beraber yeterli değil.  Eylül ayının sonuna kadar Karaman'da kalan işçiler, çapa, fasulye yolumu, elma toplanması gibi sezonluk işlerde çalışıyor. Bu yıl dolu ve don alayı başta olmak üzere meydana gelen tarımsal zararlardan Karaman çiftçisi olumsuz etkilenirken, bu afetlerden tarım işçileri de nasibini aldı.

Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014 yılının Karamanlı çiftçiler için kara bir yıl olduğunu söyledi.

Kuraklık, don ve arkasından dolu afetinin çiftçileri çok zor durumda bıraktığını ifade eden Muğlu, "Bunlarla beraber bizim hükümetimizden beklentilerimiz farklı boyutta oluşmaya başladı. Öncelikle hükümetimizden istediğimiz 2 bin 90 sayılı Kanun'un bir an önce değiştirilip yenilenmesi. Bu değişiklikle çiftçilerimiz tüm afetlerden yaralanması lazım. Biz şunu öneriyoruz. Ekilen ürün üzerinde yüzde 30 zarar olduğu zaman çiftçimiz yararlansın. Karaman'da afetlerden zarar gördüm diye 2 bine yakın başvuru var, hak kazanan 28 kişi. Biz dekar başına destek istiyoruz. Geçmişte bu yapılmıştı, yine yapılabilir" diye konuştu.

Karaman'a bahar aylarında başta Şanlıurfa olmak üzere Doğu ve Güneydoğu illerinden 10 bine yakın mevsimlik tarım işçisi geldiğini anlatan Muğlu, "Dolu zararından dolayı birçok çiftçi fasulyesini yeniden ekti. Yağmurdan dolayı pancar çapası zamanında başlamadı.  Para kazanmaları lazımken ceplerindeki parayı harcadılar. Bu insanlarımıza sahip çıkılması lazım. Çiftçiye destek verilsin ki onlar da tarım işçilerine sahip çıksın, paralarını ödesin" değerlendirmesinde bulundu.

Muğlu, ayrıca Ramazan ayının yaklaştığı ve yardımların, dayanışmanın had safhaya ulaştığı bu günlerde, tarım emekçilerinin yetkililer ve vatandaşlarca unutulmamasını gerektiğini sözlerine ekledi.

"Olduğu kadar çalışacağız"

Şanlıurfa'dan Karaman'a çalışmaya gelen Fedai Yıldız ise 5 senedir bahar aylarında Karaman'a çalışmaya geldiklerini belirterek, "Her yıl mayıs ayında çalışmaya başlardık. Bu yıl daha 15 gündür çalışıyoruz. Oda devamlı değil. Yağmur ve dolu çalışmalarımızı etkiledi. İş bulmakta zorlanıyoruz.  Yerleşim yerlerinde kötü hava şartlarından dolayı sıkıntılar çekiyoruz. Sezonda çalışamazsak kışın ne yaparız bilemiyoruz.  Bu sene böyle oldu. Yapacak bir şey yok. Olduğu kadar çalışacağız" dedi. - Karaman

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Karamanlı Tarım İşçilerini Dolu Vurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement